2017. március 13., hétfő

Kipróbáltam a boro technikát....Pár hete egyik foltvarrós barátnőm mutatta az új "szerelmét" a boro technikával készült anyagát.  Tulajdonképpen nem egészen ismeretlen számomra, hiszen amikor a "Varrjunk közösen" akcióban részt vettem, akkor is volt egy olyan blokk, ami a japán sashiko technikával készült és a boro nem más, mint a sashiko egyik fajtája.  Egy picit mesélek róla.
Mindkét varrás technika a praktikusság és takarékosság jegyében született.
A Sashikó( szasikó)és a boro Japán északi régióiból származik. Kifejezetten téli tevékenység volt ez a hímzés, amikor a nagy hó miatt nem lehetett a földeken dolgozni. A takarékosság jegyében született, főleg a háborús időszakokban nőtt meg a jelentősége, bár a textiliák újrahasznosításának spirituális tradiciói voltak.

Ezzel a technikákkal a régi, elrongyolódott ruhákat varrták több rétegeben egymáshoz, így tüntették el a lyukakat, erősítették meg vele az anyagot, alkottak belőlük meleg és jó tartású öltözékeket. A boro kifejezés a japán boroboro szóból származik, ami  "rongyos, javitaní" valót, a sashiko  pedig "pici öltést" jelent.  A különbség talán annyi, hogy a sashiko tecnika inkább díszítő jellegű. 

Boro a foltozási technika, a farmer vászon tökéletes alapanyag hozzá

Sashiko a díszítési technika

Nem dobtak ki semmit, az elvásott ünnepi viseletből  munka ruhák, táskák, törlőrongyok, konyharuhák születtek. 
A hímzés tudománya anyáról lányára szállt. Sok ma is használt motívum a hagyományos minták nyomán született, családi szimbolumokból alakult ki.

Ezeknek a varrás technikáknak  nagy szerepe volt a TÜRELEMRE ÉS AZ ÁLLHATATOSSÁGRA nevelésre.  Ugyanis ezek voltak egy földműves feleség legfőbb erényei.
Nézegettem én is és azon gondokodtam, hogy mit kéne varrnom ilyen technikával. És a hétvégén meg is jött a lehetőség. Nóri új mobiltelefont vett, aminek kellett egy védő. Nosza mindjárt előkaptam a félretett, felhasználásra váró farmer anyagomat és már varrhattam is boro technikával. Az eredmény pedig egy mobil tartó lett. 

2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Neked minden megy, drága Luca! :-) Csuda ügyes kezeid vannak.

Luca írta...

Köszi. Ezt én is elmondhatom rólad. Nekem a tű, neked meg sütős dolgok állnak jól a kezedben :))

Megjegyzés küldése