2011. december 27., kedd

"Romjul" van....................

.Gyakorlatilag lefordíthatatlan kifejezés.  A rom szobát jelent, a jul pedig karácsonyt. De együtt semmi értelme, legalább is magyarul. A december 27-31-ig tartó időszakot hívják így. Ez a pár nap az év legnyugalmasabb időszaka. Rengetegen szabadságon vannak, az iskolákban is szünet van. Az üzletek, boltok  röviditett nyitva tartással működnek. Pedig ilyenkor nagy forgalmuk van, hiszen most van a "csere roham"  De ilyenkor van a családi látogatások és az otthoni kényeztetés, pihenés időszaka is.
Eleinte nagyon fura volt nekem, de mint minden jót ezt is könnyű volt megszokni.
Emlékszem amikor otthon dolgoztam anno, mindig beszélgettünk arról, hogy nincs sok értelme ennek a pár napnak a munkában, hiszen alig történik valami.
Mi is pihengetünk. Mondjuk ránk is fér. Elképesztő sokat rohangáltunk az elmúlt három hétben.
Az otthoni ügyintézésről nem is mondok semmit................. de egy tragédia. Időnként az az érzésem , hogy az ügyintézőket zavarja a számitógép..... Vegyük a vizszolgáltatót. A hölgy először kézzel kitölti a papirokat, aztán felviszi a gépre. És ilyenkor eszembejut, hogy amikor beköltöztünk ebbe a házba, el kellett mennünk a népesség nyílvántartóba és onnantól sehova máshova, mert mindenkit ők értesitettek a változásról. Mert erre való a számítógépes nyílvántartás. És ez 1995-ben volt..... Azóta eltelt már pár év és nem látom otthon, hogy olyan sokat fejlődött volna ezen a téren valami..... A vízműves kiscsaj is azt mondta, hogy ezt elképzelni sem tudja, hogy így legyen...
Olyasmit már meg sem emlitek, hogy orvos, labor, recept (már a gyógyszert sem papirra írják fel)Nem kell külön elmenni vért vetetni, a viszgálati eredményeket automatikusan megküldik a háziorvosnak. Csak akkor szólnak, ha valami probléma van.
Vagy a bankkártyás fizetésnél is több helyen ért meglepetés. Pl. a temetkezési vállalatnál nem lehet kártyával fizetni, pedig az köztudott, hogy nem olcsó.......  Aztán az egyik boltban felvilágosított az egyik eladó, nem köttetik be bankkártyás terminált, mert a forgalom után fizetni kell a banknak.....
De otthon voltunk. Jól éreztük magunkat és elrendeztük a dolgokat (?), legalább is remélem.
Nagyapa hamvait elhoztuk magunkkal. Igen meglepett vele Zoli, hogy ezt szeretné..... Nem tudom, hogy helyes-e így. Apa nem akart semmilyen temetést. Anyósomat is mindenféle ceremónia nélkül szóratta szét, még a család sem volt jelen. Ez volt a kívánsága és apa is ezt akarta.
De ő most itt van velünk.
Szerintem nagyon jó helyet találtam neki. És nagyon érdekes dolog, mert  úgy gondolok rá, mintha tényleg velünk lenne....


Itt pihen Nagyapa a legfelső polcon

Pihengetek, kötögetek. Most éppen bébi cipőket. A baba takaró tulajdonosa karácsony első napján megszületett. Neki csinálok kiscipőt és zokni.
Pulóvert és sapeszt már kapott:


Varrni egyenlőre nem tudok, mert a varrógép helyén áll a karácsonyfa. 
.

3 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Békés Boldog Új Évet kívánok! :)

Luca írta...

Köszönöm, neked is!

Babó írta...

Ügyintézés Imola...:( Mondok egy érdekesebbet. December 15-én volt műszaki vizsgán az autóm. Azóta is egy papírral járok vele, ami Dec.31-ig érvényes. Miért? Mert elfogyott az illetékeseknek a matricájuk, ami a rendszám felső részére kerül. Már Novemberben! Egyszerűen elfogyott. Elfelejtettek időben rendelni. Vagy a fene tudja miért, de mi pógárok most szívunk. Január 10-re kaptam egy időpontot. Nekem ma este már mennem kell dolgozni, így vagy bevállalom, hogy stoppolok Komáromig öt napon keresztül, vagy veszek ki szabadságot öt napot év elején, vagy kuncsorgok egy autóért. Vagy megyek az autóval érvénytelen műszakival. Ha elkap a rend éber őre, nekem annyi.Mert ha elkap, meg is büntet. Nem számít hogy nem az én hibám, nem számít hogy dolgoznom kell és a mai világban még ennek is örülhetek, nem számít hogy az Okmányirodában Walaki figyelmetlen, lusta, vagy nemtörődöm volt, fizetni én fogok.
Magyarország én így is szeretlek! :(

Megjegyzés küldése