2012. augusztus 23., csütörtök

Frogner park - Osló

.


Régen jelentkeztem. Itt voltak a bátyámék látogatóban és ez alatt az idő alatt költöztettük fel Nórit és Tamást Oslóba. Nekik már megkezdődött az iskola és albérletet kellett keresni. Az sem volt egyszerű dolog, de végül is sikerrel jártak. Hárman laknak együtt, Nóri egy iskolába jár a barátnőjével, így ő is ott lakik.
Négy éve volt itt  a bátyám és a felesége utoljára, így nagyon örültem a vendégeskedésüknek.

Péter és Vera

Mi ketten.  a testvérek
 Sok helyen jártunk, többek között elmentünk  a Frogner parkba, ami Osló egyik nevezetessége.  A park Gustav Vigeland szobrainak, szökőkútjának és a Vigeland múzeumnak ad otthon. 
A park az 1700-as években mezőgazdasági terület volt, 1836-ban lett park, amikor megvásárolta egy ipari tőkés, azóta is nyilvános park. Területe  45 hektár, amiből 32 a Vigeland-szoborpark.
Gustav Vigeland  1920-tól kapott szabad kezet a park kialakitásában. Vigeland hires szobrász volt ebben az időben. Egy asztalos fia, aki szintén  fa feldolgozással kezdte pályáját. Hatalmas tehetsége nagyon korán kiderült. Oslóba felkerülve, pályázatokat megnyerve bejárta Európát. Igen nagy hatással volt rá és munkáiban vissza is köszön, Rodin és az olasz reneszánsz. Amikor megbizták a a tronheimi Nidaros Dom helyreállitásával, gazdag emberré vált.  Ekkor merült fel benne az ötlet, hogy készit egy szökőkutat a Parlamenttel szembeni térre. Az ötlet mindenkinek nagyon tetszett, csak a teret nem találták alkalmassá erre. Ekkor jött az ötlet, hogy, a Frogner parkban helyezzék el. A sors iróniája, hogy a szökőkutat 1943-ban, Vigeland halála után és  húsz évvel a megálmodása után nyitották meg. A szökőkút után Vigeland  megálmodta a szobor parkot, a Frogner folyón átivelő hidat diszitő szobrokat. a park közepén álló Monolitten-t (emlékművet), ami egy kőből van kifaragva és 121 küzdő, emberi test alkotja.
A parkban 214 szobor és 13 kovácsoltvas kapu található, ami Vigeland munkája, a kapuk az ő rajzai alapján készültek.
A park területén található épületben lakott, ami ma a Vigeland múzeum. Itt piheni örök álmát  is, hamvait a múzeumban helyezték el.

Amivel elkezdődött, a szökőkút- felújitás alatt állMonolitten 

A park területén ma kb. 3000 fa található, amelyek között nem egy 250 éves és 5,5 m magas. Nem csak Norvégiában őshonos fák ezek, több egzotikus is van, mint a magnólia, mamutfenyő, gingko és dió.
A fák mellett 14000 különböző fajtájú rózsa alkot egy ligetet, valami isteni illattal. 

Egy a sok közül: Austin rózsa "Graham Thomas"

2009. február 13-tól a Kultúrális Örökségvédelmi Törvény alapján a Frognerpark az első védett park Norvégiában


 


8 megjegyzés:

BORI írta...

De jó, hogy írtál a blogodra! Mindig örömmel olvasom!!! :)

Luca írta...

Nem nagyon volt eddig időm.

Ábrahámné Éva írta...

Köszönöm a tartalmas útmutatást és rengeteg képet!

Luca írta...

Szivesen. Sokat gondolkodtam mennyire részletesen irjak Vigelandról. Egyébként a szobrok csodásak. Látszik az érzelem az arcukon....

Böbe Morzsák írta...

Érdekes, tartalmas beszámoló!Köszi Imola!

Luca írta...

Örülök, hogy tetszett.

Orsi írta...

Köszönöm a beszámolót! Nagyon érdekes volt!

Luca írta...

Örülök, hogy neked is tetszett.

Megjegyzés küldése