2014. április 28., hétfő

Életem első és utolsó báránycombja....



Évek óta készülök rozmaringos báránysültet készíteni. Minden alkalommal amikor ment a reklám róla megfogadtam, hogy most majd én is. De eddig sosem került rá sor. Pedig ez nálunk hagyományos húsvégi étel.  Amikor jöttünk vissza Magyarországról a kompon akciós áron lehetett venni báránycombot. Soha vissza nem térő alkalom, gondoltam és meg is vettem egyet és a mélyhűtőben pihent húsvét vasárnapig.
Tavaly írtam róla a blogomban  , így én is aszerint készítettem el, persze kis változtatásokkal

Hozzávalók:   

1 db kb. 2 kg báránycomb
2 tk só
1 tk bors
4 db rozmaring ág vagy 1,5 tk szárított rozmaring( én sokkal többet használtam)
1 db vöröshagyma
3 db sárgarépa
kb. 1 l víz
1,5 dl fehérbor

Jól dörzsöld be a combot a sóval és borssal és tűzdeld meg a vékonyra szeletelt fokhagymával és a rozmaring ágakkal .
Tedd a felkarikázott hagymát és sárgarépát egy olajjal kikent tepsibe és fektesd rá a báránycombot, amibe beleszúrtad a húshőmérőt. Vigyázz arra, hogy a hőmérő ne találja el a csontot. Öntsd rá a vizet és fehér bort és tedd 125° C-ra előmelegített sütőbe 2-3 órára.  Azt tartják, hogy húsnak annyi ideig kell sülnie, ahány kg. Nálam az 1,8 kg comb 2,5 órát sült. A sütési idő attól is függ, hogy mennyire akarod átsütni a húst. Amikor a hőmérő eléri a 70° C-ot, akkor a hús sötét rózsaszín, 76° C-nál sül át majdnem teljesen.


Amikor elkészül csomagod be a húst legalább 1/4 órára és hagyd pihenni szeletelés előtt.
Közben elkészítheted a szószt hozzá.

Szósz:  

kb. 7 dl pecsenyelé
1 dl vörösbor vagy fekete ribizli lé
4 ek liszt
1 tk szójaszósz
1/2 tk bors
1/2 tk só

Forrald fel a pecsenyét és a vörösbort. Add hozzá a lisztet csomómentesre keverve és forrald lassan 10 percig. Ízesítsd a szójaszósszal, sóval és a borssal.
Tepsiben sült vagy főtt kruplival (esetleg krumplipürével) tálald.
 



Nagyon finom, pórhanyós, szaftos lett, de nálunk nem jött be ez a húsvéti fogás. Egyedül Zoli evett belőle. Nekem  és a gyerekeknek nem ízlik a speciális íze miatt. Így aztán nem valószínű, hogy mégegyszer megfordul a konyhámban.
Viszont szomszédasszonyomnak szereztem vele egy kis meglepetést(az egészet átvittem). Nagyon örültek neki.........






12 megjegyzés:

  1. :D Én életemben másodszorra sütöttem bárányt az idén húsvétkor. Nálunk többen is ettek belőle (a 9 személyből 5-6), de volt B-terv is (szűzpecsenye), mert tudom, hogy van, aki egyáltalán nem szereti...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk rosszabb volt az arány. A bárány volt a B-terv, mert Nóri szülinapi kivánsága lassange volt.

      Törlés
    2. Ja, ha itt is lasagne lett volna, a bárányt biztosan kevesebben kóstolták volna meg...:9

      Törlés
  2. Akárhogy is van, a báránynak jellegzetes íze van......
    A hétvégi lakodalomban birkapörkölt is volt, bizony csak két falatot ettem az íze miatt..... :)

    VálaszTörlés
  3. kár, hogy olyan messze vagytok, hozzánk is hozhattad volna

    VálaszTörlés
  4. Hát, ezzel engem se vennél le a lábamról... Férjeméknél nagy divat a fogyasztása de egyszer úgy hánytam egész éjjel tőle mint a lakodalmas kutya... :( ...és azóta nem kell. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, én eddig el sem jutottam, de ha meg kellett volna ennem tuti én is rosszul lettem volna tőle.

      Törlés
  5. Ez bizony nálunk sem nyerő! Én is csak egyszer csináltam...érdekes a birkapörkölt Csíkszépvizen mindig nagyon ízlik nekünk is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek a nyitjára én sem jöttem rá. Anno a baránőm papája nagy vadász volt, mindig volt náluk valamilyen sült. Azt sem tudtam megenni a vadíz miatt. De amikor pörköltet csinált belőle azt minfig ettem....

      Törlés