Évek óta készülök rozmaringos báránysültet készíteni. Minden alkalommal amikor ment a reklám róla megfogadtam, hogy most majd én is. De eddig sosem került rá sor. Pedig ez nálunk hagyományos húsvégi étel. Amikor jöttünk vissza Magyarországról a kompon akciós áron lehetett venni báránycombot. Soha vissza nem térő alkalom, gondoltam és meg is vettem egyet és a mélyhűtőben pihent húsvét vasárnapig.
Tavaly írtam róla a blogomban , így én is aszerint készítettem el, persze kis változtatásokkal
Hozzávalók:
1 db kb. 2 kg báránycomb
2 tk só
1 tk bors
4 db rozmaring ág vagy 1,5 tk szárított rozmaring( én sokkal többet használtam)
1 db vöröshagyma
3 db sárgarépa
kb. 1 l víz
1,5 dl fehérbor
Jól dörzsöld be a combot a sóval és borssal és tűzdeld meg a vékonyra szeletelt fokhagymával és a rozmaring ágakkal .
Tedd a felkarikázott hagymát és sárgarépát egy olajjal kikent tepsibe és fektesd rá a báránycombot, amibe beleszúrtad a húshőmérőt. Vigyázz arra, hogy a hőmérő ne találja el a csontot. Öntsd rá a vizet és fehér bort és tedd 125° C-ra előmelegített sütőbe 2-3 órára. Azt tartják, hogy húsnak annyi ideig kell sülnie, ahány kg. Nálam az 1,8 kg comb 2,5 órát sült. A sütési idő attól is függ, hogy mennyire akarod átsütni a húst. Amikor a hőmérő eléri a 70° C-ot, akkor a hús sötét rózsaszín, 76° C-nál sül át majdnem teljesen.
Amikor elkészül csomagod be a húst legalább 1/4 órára és hagyd pihenni szeletelés előtt.
Közben elkészítheted a szószt hozzá.
Szósz:
kb. 7 dl pecsenyelé
1 dl vörösbor vagy fekete ribizli lé
4 ek liszt
1 tk szójaszósz
1/2 tk bors
1/2 tk só
Forrald fel a pecsenyét és a vörösbort. Add hozzá a lisztet csomómentesre keverve és forrald lassan 10 percig. Ízesítsd a szójaszósszal, sóval és a borssal.
Tepsiben sült vagy főtt kruplival (esetleg krumplipürével) tálald.
Nagyon finom, pórhanyós, szaftos lett, de nálunk nem jött be ez a húsvéti fogás. Egyedül Zoli evett belőle. Nekem és a gyerekeknek nem ízlik a speciális íze miatt. Így aztán nem valószínű, hogy mégegyszer megfordul a konyhámban.
Viszont szomszédasszonyomnak szereztem vele egy kis meglepetést(az egészet átvittem). Nagyon örültek neki.........
:D Én életemben másodszorra sütöttem bárányt az idén húsvétkor. Nálunk többen is ettek belőle (a 9 személyből 5-6), de volt B-terv is (szűzpecsenye), mert tudom, hogy van, aki egyáltalán nem szereti...
VálaszTörlésNálunk rosszabb volt az arány. A bárány volt a B-terv, mert Nóri szülinapi kivánsága lassange volt.
TörlésJa, ha itt is lasagne lett volna, a bárányt biztosan kevesebben kóstolták volna meg...:9
TörlésHöhö :)
TörlésAkárhogy is van, a báránynak jellegzetes íze van......
VálaszTörlésA hétvégi lakodalomban birkapörkölt is volt, bizony csak két falatot ettem az íze miatt..... :)
Látod, a finom birkapörköltet szeretem.
Törléskár, hogy olyan messze vagytok, hozzánk is hozhattad volna
VálaszTörlésTényleg kár. Szívesen elvittem volna....
TörlésHát, ezzel engem se vennél le a lábamról... Férjeméknél nagy divat a fogyasztása de egyszer úgy hánytam egész éjjel tőle mint a lakodalmas kutya... :( ...és azóta nem kell. :))
VálaszTörlésNa, én eddig el sem jutottam, de ha meg kellett volna ennem tuti én is rosszul lettem volna tőle.
TörlésEz bizony nálunk sem nyerő! Én is csak egyszer csináltam...érdekes a birkapörkölt Csíkszépvizen mindig nagyon ízlik nekünk is!
VálaszTörlésEnnek a nyitjára én sem jöttem rá. Anno a baránőm papája nagy vadász volt, mindig volt náluk valamilyen sült. Azt sem tudtam megenni a vadíz miatt. De amikor pörköltet csinált belőle azt minfig ettem....
Törlés