2014. november 9., vasárnap

Új ízek a konyhámban.....



Már nagyon sokat hallottam a hajdina lisztről, sőt vettem is a svédeknél, de még nem próbáltam ki.
Aztán most otthon vettem megint és elkezdtem nézegetni, hogy mire lehet használni. Szinte mindenhez jó, amibe liszt kell. Így aztán az amerikai palacsinta lett a kisérleti alany.

Amerikai palacsinta:  

20 dkg hajdinaliszt
4 dl tej
1 tojás
1 csipet só
1 kk szódabikarbóna
3 kk kókuszcukor
0,5 dl kókuszolaj

A hozzávalókat összekevertem, vártam 5 percet,  kis dundi palacsintákat sütöttem
Édes tejföllel és friss áfonyával ettük.




Ez a palacsinta annyira kisérleti alany lett, hogy nem is rendes tejet használtam hozzá, hanem szójatejet. Mindig megnéztem a boltban, több ismerősöm issza, de amikor kóstoló volt nem ízlett. Gondoltam meg kéne próbálni és vettem egy dobozzal. Mit mondjak, minden várakozásomat felül múlta. Nagyon finom és nagyon hasonlít a rendes tejre.

Aztán szintén sokat hallottam már az édesburgonyáról vagy más néven a batátáról. Valahogy sosem szántam rá magam arra, hogy vegyek is. Aztán egyik svéd bevásárló utunkon megkóstoltam és nagyon-nagyon ízlett. Azóta gyakori köret lett nálunk.

Sült édesburgonya:

4-5 db nagyobb édesburgonyát alaposan megmostam. Majd a nagytepsit kibéleltem sütőpapírral, öntöttem rá kb. 0,5 dl olívaolajat,  vegetát szórtam bele és felkaríkáztam sok-sok fokhagymát  A vékonyra felszeletelt édesburgonyát összekevertem az olajjal és forró (220°C)sütőben kb. 20-30 perc alatt ropogósra sütöm.




Valami isteni finom. Csak ajánlani tudom. Kóstoljátok meg.

Aztán a harmadik újdonság a karamella szósz.  Mióta nem használok rendes cukrot mindig bajban voltam amikor karamellát kellett volna készítenem. Ráadásul mindenhol azt hallottam, hogy cukorpótlókat nem lehet karamellizálni. Mondjuk engem ez nem tartott vissza attól, hogy a kókuszcukrot ne próbáljam meg. Finom lett, de nem az igazi, mert nagyon gyorsan elolvadt és nem mertem tovább forralni, mert azt hittem keserű lesz. A múltkor karamell pudingot sütöttem és gondoltam csinálok hozzá karamell szószt, hogy Zoli is tudja használni. Így aztán vettem a bátorságot és tovább forraltam az elolvadt kókuszcukrot. Mit mondjak fenomenális lett az eredmény.

Karamellszósz kókuszcukorból:

4 ek kókuszcukor
1 ek viz
0,8-1 dl szójatej

Egy teflonos serpenyőben a vizzel felolvasztottam a cukrot és jól felforraltam. Amikor már kezdett besűrűsödni hozzá öntöttem a szójatejet és forraltam rajta egyet. Nagyon finom, aránylag sűrű állagú szósz lett. És valami szuper. 


Csak a maradékot tudtam lefényképezni, annyira gyorsan fogyott. ....







4 megjegyzés:

Fidike írta...

A tányár az első, ami feltűnt: Ilyen volt nálunk az oviban és otthon is, kettőt őrzök belőle.
Batátát a fiamnak vettem, amikor elkezdett szilárd ételeket enni az anyatej után. Ki kellene próbálni megint, csak sokkal drágább, mint a sima krumpli.

Luca írta...

Igen, drágább, de sokkal kevesebb kell belőle. Legalább is én úgy vettem észre.
Ja a tányér az Alföldi Porcelángyár teméke volt. Nagyon szerettem....

BORI írta...

Én is először a tányérról szólok.Valamikor , hú de régen! - teljes készletem volt ebből...igen szerettem, mert folyamatosan lehetett pótolni, ha eltört, illetve darabonként lehetett vásárolni, amíg meg lett a készlet.....
Nagyon vállalkozó vagy Imola, rendre meglepsz a különleges alapanyagokkal! :)

Luca írta...

Igen, nekem is teljes készletem volt belőle. Most már csak 5 mélytányér, 4 lapos és 6 kistányér van belőle. Ráadásul a kistányérokat kivéve, alig látszik a minta rajtuk. Ez a mosogatógép "jótékony" hatása.
Én szeretek minden újat kipróbálni. :))

Megjegyzés küldése