2015. október 18., vasárnap

Nagyon csokoládés torta (liszt és cukormentes)



Nagyon régen írtam receptet, pedig sok finomság készült nálunk. Az utóbbi három hétben kétszer is megsütöttem ezt a csodás csokoládés tortát. Az eredeti recept dióval és teljess kiörlésű búza-, és fehér  tönkölyliszttel készül. Miután kevés dióm van itthon, így  mindkétszer változtattam rajta. Először eredeti torta formában sütöttem. Ma meg gondoltam, nem szórakozom vele. Megsütöttem egy lapban, amit három részre vágtam és úgy töltöttem meg

Hozzávalók:

Piskóta:
5 tojás
50 gr gesztenyeliszt
50 gr zöld banánliszt
50 gr mókus mogyoró (megsütöttem előtte, de nem szükséges)/ mandula
100 gr porrá őrölt eritrin
 1 evőkanál kakaópor
 1 tk szódabikarbóna
Krém
200 gr 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé, vagy 70%-os xilites
30 gr eritrin
20 gr kakaópor
50 gr mascarpone
2 dl habtejszín
50 gr porrá őrölt eritrin
1 evőkanál zselatin
2 teáskanál rumaroma

A tojások sárgáját k kihabosítjuk az eritrinnel. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük a lisztekkel, végül a darált mogyoróval/mandulával. Sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaformába vagy nagytepsibe simítjuk, és 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizni kell, mert nekem nem sült meg ennyi idő alatt. A lapban sütött piskóta kb. 10 perc alatt megsül.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, beledolgozzuk a 3 dkg ertirint és a kakaóport. Levesszük a tűzről, langyosra hűtjük. A tejszínt lágy habbá verjük, elkeverjük benne a porrá őrölt eritrint, a mascarponét, a rumaromát és az étcsokoládés masszát. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk, majd ezt is hozzáadjuk. Szerintem nincs szükség zselatinra, a krém anélkül is elég kemény lesz. Sőt, ha a tejszínt kicsit keményebbé verjük, akkor nehezen kenhető zselatin nélkül is.
Kétszeri sütés után úgy gondolom, hogy nem kell bele ennyi csokoládé sem. Ha csak  100 gr csokoládét teszünk bele és 100 gr mascarponét, akkor is tökéletes krémet kapunk.

A piskótát 3 lapra vágjuk, betöltjük,  az oldalát és a tetejét is megkenjük a krémmel. Az első tortát darált és egész mogyoróval díszítettem.  
Ez a torta darált mogyoróval készült: 





A sima tortát meg csak megkentem krémmel.  
Ez a torta meg darált mandulával :






Teljesen mindegy, hogy diót, mogyorót vagy mandulát használuk hozzá, mindegyikkel isteni finom. Meg lehet bolondítani még tejszínnel, vagy valamilyen savanykás lekvárral...


2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Egyetéretek, mindegy mivel készül, isteni finom és biztos, hogy ismételni kell :)

Luca írta...

Így van. Az első sütésénél a zöld banánliszt izgatott, hogy milyen lesz tőle a piskóta. Szuper lett.

Megjegyzés küldése