2016. november 16., szerda

Teraszt építtettünk....
Amikor 1995. nyarán ideköltöztünk, az első dolog amit a következő év tavaszán megcsináltunk egy terasz volt. A kert még nem volt kész, egy fenyő erdő helyére épültek a házak és az ősz, meg a kora tavasz egy rémálom volt két kisgyerekkel. Minden csupa kosz és sár volt... Így aztán nekiálltunk teraszt építeni. Miután elég szegények voltunk, saját kezűleg készült. Végül is hosszú évekig szuper volt. Kb. 10 évvel ezelőtt elkezdtek lesüllyedni burkolat kövei az elválasztó falnál, a ház mellett és egypár helyen még. Amikor az elválasztó falnál felszedtük a köveket láttuk, hogy az eresz lefolyócsöve nem volt rendesen összekötve a csatornacsővel és az esővíz elmosta kövek alatt lévő földet. Ezek a házak aránylag vizes területen épültek és a talaj feltöltéséhez hatalmas köveket használtak, amik közé apróbb kövek és föld volt a töltőanyag. Így aztán könnyen eltűnt a nagy kövek közül a töltelék anyag és megsüllyed a burkolat alapja. Szóval felszedtük a burkolat egy részét  és Zolival feltöltöttük és újra raktuk. Ez a reparálás nagyon rövid ideig tartott.
Már két-három éve terveztük az új teraszt. De mindig közbejött valami. Aztán idén tavasszal annyira használhatatlanná vált, hogy nem húzhattuk tovább a dolgot. A szakemberek viszont csak ősszel értek rá. Szerencsére  október végén még megfelelő idő volt a munkához.
Az egyetlen(számomra legnagyobb ) problémát az jelentette, hogy a munkagép miatt ki kellett szedni a terasz oldalán lévő bokrokat és virágokat. Erről először hallani sem akartam, de másképpen megoldhatatlan volt a dolog. 
Ilyen volt......

nem tudom mi lesz az árnyék liliomokkal....

ezek a virágok is föld alatt vannak...

És ilyen volt munka közben.....

itt vannak a föld alatt a virágaim... :(

füvet tuti kell ültetni

Végül is 90 %-ban elkészült a teraszt. Annyi hiányzik még, hogy a burkolat nincsen homokkal leszórva, mert megjött az eső, később a hó és a nedves kövekre nem lehetett homokot szórni .
A terasz oldalára és füves részre hoztak földet. Zolival gyorsan visszaültettük a bokrokat, mert jött a fagy.....

Most már csak abban reménykedem, hogy a letaposott, leföldezett virágok tavasszal újra kihajtanak.

6 megjegyzés:

Yola írta...

szegény virágok

Luca írta...

Vérzett a szívem miattuk. Bízom benne, hogy kijönnek a föld alól.....

teller-cake írta...

A virágok megérzik a szeretedet irántuk , szerintem számíthatsz rájuk... :-)

Luca írta...

Én is reménykedem benne. :))

Rita JG írta...

Remélem, minden virágod újra kinő majd!
A továbbképzés neve Textilslöjd på distans, nem tudom, nálatok van-e ilyen tantargy az iskolában...

Luca írta...

Lehet, hogy van valami hasonló, csak én nem hallottam róla. Mindenesetre nagyon érdekesnek hangzott..

Megjegyzés küldése