2021. július 4., vasárnap

Daim fagylalttorta (Daimiskake)

 

Ezen a héten kétszer is láttuk a tv-ben, hogy egy szakácsműsorban ezt a fagylalttortát készítették. Ráadásul először dióval, ami Norvégiában azért nem szokványos dolog.  

A tésztája mandulával készül, de a mandula helyett használhatunk mogyorót vagy diót is.  Én dióval sütöttem, mert Zoli azt jobban szereti. 

A recept 24 cm tortaformához leírás. 

Tészta: 

4 tojásfehérje

2 dl cukor 

100 gr darált mandula 

Fagyi része: 

4 tojás sárgája

100 gr cukor(kevesebb is elég) 

3 dl tejszín

2 csomag Daim csokoláde (100 gr)  

 

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral. Majd óvatosan belekeverjük a darált mandulát és a tortaformában simítjuk ( nem kell alá sütőpapír, de én tettem) és 180°C fokon 20 percig sütjük . A formában hagyjuk kihűlni.  

Miután kihűlt kivesszük a formából, elmossuk a formát és újra vissza tesszük a tortalapot.

A fagyihoz felverjük a tejszínt, majd a tojás sárgákat a cukorral   habosra keverjük és óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A daim csokoládét apróra vágjuk és belekeverjük a tejszínes tojáshabba. Egy kicsit csokit hagyjuk meg a tetejére 

A krémet a tortalapra kenjük. Megszórjuk a maradék csokival és mélyhűtőbe tesszük.  Pár óra múlva fogyasztható. Amikor teljesen keményre fagy, felhasználás előtt legalább 1/2 órával vegyük ki. 

 



 

Nagyon finom, gyorsan elkészíthető torta.  

 





 

2 megjegyzés:

  1. Óh, ez igazán remek ötlet, kíváncsivá tett... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom. Ráadásul ha nem csinálsz alapot hozzá, akkor simán fagyiként működik. Érdemes kipróbálni. Variálni lehet bármivel, csoki, piritott mogyoró, dió, mandula, akár még mákkal. Tényleg csak fantázia kérdése.

      Törlés