2011. április 6., szerda

Norvégia az én szememmel.........(50)

.

Én előszeretettel norvég mitológiának nevezem a történetek gyűjteményét, inkább skandinávnak kéne, hiszen  Európa északi területét érintette a dolog. Hiszen Dublintől Norvgorodig (Holmgang volt a viking neve) megtalálhatók a viking emlékek. A vikingek nem voltak sem "norvégok", "svédek" vagy "dánok", csak ezeken a földrajzi területeken laktak  A konszolidált állami hatáskörök, a nemzeti érzület és a hazafiság csak több évszázaddal a viking idők után alakultak ki. Svédország először 1100 körül alakult ki. "Dánia" csak egy, dánokkal lakott terület volt, "Nordverg" pedig sokáig csak egy fölrajzi kifejezés és nem pedig egy államporság.
Azért mondtam el ezt előre, mert a következő történet, amiben Gylve szerepel egy dán sziget "kialakulásának" mondája.Gjevjon szökőkutja Koppenhágában

 Gylve és Gjevjon

Mielőtt az istenek  a dán szigetekre(Odinsøy = Odense) jöttek volna, Odin elküldte az egyik harcos istennőjét Gjevjont, hogy nézze meg az országot. lehet-e belőle nyugalmas lakhelyet csinálni. Amikor Gjevjon megérkezett találkozott Gylve királlyal, aki felajánlotta neki, hogy annyi területet megkaphat, amit négy ökörrel és egy ekével,egy nap alatt be tud keriteni .  Ezután Gjevon előrször északra utazott, Jotunheimben találkozott egy óriással, akivel együtt aludt. Tőle született négy fia, akikkel visszatért a déli, dán területre, hogy  Gylve ajánlatát megvalósitsa. A fiúkat ökrökké változtatta és az eke elé fogta őket. Majd megekézett egy nagy földterületet és ment egyenesen tovább az óceánba, egészen Odins szigetéig. A sziget ami kialakult  Selund (Sealand) nevet kapta. A szárazföldön pedig,  amerrre az ekével felszántotta a földet, folyó és tó lett.
Gjevjon  Odin fiának Skjoldnak a felesége lett és Selundon telepedtek  le Leidra(Lejre)-ban.


A pirossal jelölt sziget Selund


.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése