2012. augusztus 4., szombat

Oseberg viking hajó

.

Saga Oseberg

Tegnapelőtt Tønsbergben jártunk és lesétáltunk a kikötőbe, ahol a leghíresebb viking hajó és két kisebb társa állt. Mondanom sem kell, hogy mindjárt megnéztük.  Amikor norvégia mitológiájáról írtam, abban szerepelt ez a hajó, de élőben most láttam én is először a másolatát. Valami csodaszép.
Kicsit mesélek az Oseberg hajóról, amelyet a vikingek 820-ban  épitettek  Sout West Coast-ben és 834-ben temettek el. 1903. augusztus 10-én találták meg a Tønsberg melletti  Oseberghaugen-en.  1904.  nyarán emelték ki és szállitották Oslóba, ahol egyik egyetemi épületben épitették újjá. 1926-ban készült el és az elszállitásához épitett sinen vitték a Vikinghajó múzeumba, ahol a mai napig is található.


Az Oseberg hajó tölgyfából készült zsindelypalánkolású. 21,5 m hosszú, 5 m széles és 0,65 cm  magas fedélzet magasságú. 15 pár evezős, árbócos aminek feltételezett magassága 9-13 m. Súlya kb. 11 tonna.  A hajó  90 %-ban eredeti fából  és 60 %-ban eredeti szegecsekbőll rekonstruált, hajózásra alkalmas, de nagyon nehéz irányitani. Valószínűleg azért, mert nincs meg  és nem ismerni az eredeti kötélzetét. Az árbóc és a felszerelések egy részét az ásatások során taláták  Az átépitése a rúna köveken talált képek alapján történt. A hajó és a tat gazdagon tartalmaz fafaragványokat.





 Az Oseberg hajó mellett még előkerült két különböző helyről, két sokkal kisebb hajó is. A Gokstad és a Tune.  Mindkét hajó faanyaga az Oseberg hajóval azonos növekedési zónából számazik 


 A tudósok úgy gondolják, hogy az Oseberg hajó egy partközelben hajózó pompás vitorlás hajó volt és nem hadi hajó. Még azt is felvetették, hogy a hajó, csak a temetkezési szokásokhoz épült. De ez nem valószinű, mert az épitését 820-ra teszik és az első temetkezésekre 14 évvel később került sor.
Egy biztos, ezeket a  hajókat elnézve, csak csodálattal gondolhat az ember a vikingekre, hogy ezekkel a hajókkal milyen messzire jutottak a tengereken.......



12 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lehetett a kirándulás, a hajók látványáért pedig mindhárman irigykedünk? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szeretünk arra járni. Isteni kávé és fagyi van a kikötő másik felén.
      A hajó tényleg gyönyörű, szivesen hajókáztam volna vele.

      Törlés
  2. Ha belegondolok, hogy milyen hideg lehetett ezen a hajón....brrr. de nagyon szép hajó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is azt kérdeztem Zolitól, hol aludtak rajta? Szinte hihetetlen, hogy ilyen hajókkal világot lehetett hóditani.

      Törlés
  3. Szerintem sokkal edzettebbek voltak a régiek, mint a mai minden kényelemhez szokott emberek....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na jó, de ezen a vitorláson nincs semmi fedett hely, ahova elbújhattak volna. Tuti a szabad ég alatt aludtak, mindenféle állat szőrben, bőrben.

      Törlés
  4. Köszönöm a részletes leírást !szuper lehetett ez a kirándulás!

    VálaszTörlés
  5. Én is köszönöm a leírást, sokat tanultam belőle!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem a norvég történelemnek ezt a részét

      Törlés
  6. Nagyon jól néz ki ez a hajó, nem gondoltam, hogy ilyen nagy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem, és élőben még szebb, mint a képeken. A fafaragások gyönyörűek.

      Törlés