2012. augusztus 29., szerda

Varrjunk együtt..... XVI. Kunyhó - Log cabin


.

Lassan de biztosan varrom az elmaradt blokkokat. Ez blokk kicsit megszivatott. Miután már több ágytakarót is varrtam a kunyhó mintával, gondoltam ezt aztán ripsz-ropsz megcsinálom. Igen ám, de elkezdtem nézegetni a neten és megláttam ezt, illetve egy ehhez hasonló  mintát. Rögtön beleszerettem a középen lévő csillagokba.  De másfél centis csikokkal megcsinálni elég macerás. Jó sokat bontottam és varrtam, nem is lett tökéletes.  Egy biztos, fogok még ilyet nagyban is csinálni.

Egy kicsit mesélnék a kunyhó, vagy eredeti nevén a Log Cabinról

Ez az egyik legismertebb és legrégibb patchwork minta. Egyik ősi darabja  Londonban, a  British Múzeumban  látható. Egykori, egyiptomi múmia tartozékaként.
Bár mindenki úgy tartja amerikából érkezett, ennek ellentmond, hogy már 1830. előtt készült egy kunyhó minta Angliában. De az tény, hogy az elnevezést a hagyományos, amerikai, gerendás házépitésről kapta.
Nagyon találó az elnevezése. A közepén lévő négyzet általában piros, ami a tüzet szimbolizálja és ami mindig ég a házakban(legalább is régen égett). A blokk egyik fele világos, a másik fele sötét,  ami a nap és az árnyék megjelenítése . A minta úgy épül fel, mint az új ház, gerendáról, gerendára. Itt a középső négyzetet "épitjük" körbe.
Nagyon népszerű, mert a keskeny, más mintára már nem alkalmas anyag csikokat használjuk.  Kétféle módon készülhet, vagy csak simán körbevarrjuk a négyzetet, vagy pedig egy hátlapon épitjük fel. Ez a hátlap a nagyon vékony anyagok használatánál nagy segitség.
A blokkok összevarrása számtalan varriációra ad lehetőséget.

Én is készitettem evvel a mintával három takarót. A legelsőt magunknak. Ez az az ominózus takaró, amit még kézzel varrtam.

az első takaróm, illetve a legelső patchwork  alkotásom

Drapp-vajszín-barna (kicsit kifakult már)






 

15 megjegyzés:

  1. Csillag, ha készen lesz az összes blokk, akkor mit csinálsz belőle?

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom még. A blokkjaim 20-20 cm-ek. Talán felteszem a falra. Éppen tegnap agyaltam azon, hogy kéne összevarrnom..... Na ez még igen képlékeny gondolat.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon egyedi lett!Jól néz ki valóban a csillagokkal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Évi. Most már azt is tudom, hogy papirvarrással kevesebbet szenvedtem volna vele.

      Törlés
  4. Ez nagyon különleges lett Imola! Kérhetem a leírását?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Böbe nincs leirása, egy kép alapján csináltam. Azt szivesen átküldöm neked.

      Törlés
  5. Majd a következő már tökéletes lesz, hiszen tudod mit..hol...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is úgy gondolom. Mert, hogy megcsinálom nagyban is az biztos.

      Törlés
  6. Jó a történet és szépek a takarók! Puszi :)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a történeti leírást, én ezt nem tudtam és nagyon örülök annak, hogy leírtad!

    VálaszTörlés
  8. Azt elfelejtettem, hogy a minta tényleg nagyon szép és mutatós!

    VálaszTörlés
  9. :-) látszik rajta, tényleg, hogy sokat bontottad, de én nagyon le vagyok maradva a blokkokkal, ilyet sem varrtam még, úgyhogy nem kritizálok. de az ötlet nagyon jó! és ha a már rájöttél a technikára, nagyon szép takarót tudsz majd evvel a mintával készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ancsa, a lemaradástól függetlenül nyugodtan kritizáljál. Én is le vagyok maradva. És nem is tudom, hogy mikorra hozom be. Már csak a jövő hét van befejezni a barátnőm takaróját, meg megvarrni egy babatakarót és közben mázoljuk csiszoljuk és mázoljuk az ablakokat..... Aztán indulás haza. Otthon meg nem tudok ilyesmit varrni.

      Törlés