A múlt héten Zoli nézett egy párválasztós programot a tv-ben, ahol az egyik csajszi egy nagy tepsi epres sajttortát készített a részvevőknek. Rögtön azt kérdezte, hogy miért nem csinálsz te is ilyen nagyot? Na, ennek a kérdésnek előzménye van. Aránylag gyakran sütök sajttortát, mert mindenki szereti és bizony gyakran vita van belőle, hogy ki mennyit evett. Pedig a legnagyott torta karikás formában szoktam sütni. Szóval most megcsináltam. Mit monjak fantasztikus látvány lett.....
Viszont ennek a tortának is volt hátránya, még pedig az, hogy meg kellett várni, amig a zselé teljesen megköt. Segitett az időjár, mert -9 fokban kitéve, azért hamarabb megdermedt, mint egyébként. De azért így is csak ma reggelre lett tökéletes.
Ezért aztán leszoktam arról, hogy zselét tegyek rá. Piros áfonya lekvárral szoktuk enni.
| eredeti torta |
Hozzávalók
Tészta:
3 dl kicsit zsíros keksz (Digestive)
1/2 dl cukor
1 dl vaj, vagy margarin (felolvasztva és lehűtve)
Töltelék:
250 gr philadelphia sajt (de bármilyen tejszines sajt jó)
250 gr túró
1 és 1/2 dl cukor
2 tojás
1 és 1/2 ek étkezési keményitő
1 tk vaniliás cukor
1 citrom héja és leve
A ledarált kekszet összekeverjük a cukorral és a vajjal, majd belenyomkodjuk egy sütöpapirral bélelt, kapcsos tortaformába és 190 fokon 10 percig sütjük
Közben összekeverjük a tölteléket. Picit hagyjuk hülni a kekszet és ráöntjük a tölteléket és 1 órán keresztül 150 fokon tovább sütjük.
Régebben tettem még rá citrom vagy narancs zselét (Cera epret), de avval legalább 3-4 órát a hűtőben kell állni, igy a család azóta inkább piros áfonyalekvárral eszi, ha nincs, akkor pl. ribizli lekvárral is nagyon finom.
Én kapásból dupla adagot sütök.
A sütőpapir lógjon nyugodtan túl a tortaformán, igy a kifolyó vajat felfogja.
És ime a mostani "hatalmas" sajttorta képekben:
![]() |
| gyönyörűre megsült |
![]() |
| fagyasztott eper-ribizli-piros és fekete áfonya-szeder |
![]() |
| eperzselé |
![]() |
| a kész torta |
![]() |






Kérek szépen egy pár szeletet a vasárnapi ebédhez!! :) Nyami, nagyon finom lehet.....
VálaszTörlésFinom és aránylag egészséges. A kekszben lévő cukron kivül, alig van benne cukor. Stivia porral csináltam Nem is lett édes
TörlésFénypostával megy..........
Ezt én is szívesen megkóstolnám!:D
VálaszTörlésNekem is megy fénypostával...
TörlésHú, de jó képek! Biztosan nagyon finom is, ez látszik rajta! Szívesen megkóstolnám én is! Kéééérek szépen! :)
VálaszTörlésMár küldöm is. :)
TörlésHát szegény embernek mindig ilyen nagyot csinálj:) Nagyon jól néz ki, mi is imádjuk a sajttorta minden változatát. Nekem az itteni zselatinnl mindig bajom van, valahogy nem akar normálisan megkötni.
VálaszTörlésMegköt az csak nagyon sokat kell rá várni. Ez a zselé is ma reggelre lett tökéletes. Persze nálunk sincs türelme senkinek ezt megvárni.
TörlésLegközelebb csináld kevesebb vizzel. Lehet az segit.
Hétről hétre olvasgatom, hogy miket sütögetsz, közben csorog a nyálam. Asszem közelebb kell költöznöm hozzátok!
TörlésGyertek! Minnél előbb. Milyen jó lenne :)
TörlésMég sosem készítettem hasonlót, de meggyőzőek a képeid! :) Legközelebb szólj, ha ekkora tepsivel készítesz, elugrok arrafelé besegíteni - mármint az elpusztításába...:-DDD
VálaszTörlésRendben, szólok. Próbáld ki, nagyon finom.
Törlés