2014. július 19., szombat

Lángost sütöttem, csak nem úgy.....



Tamás a hét elején kezdte kérdezgetni, hogy Anya mikor sütsz lángost? Nem tudom honnan jutott eszébe. Tényleg nagyon régen volt. Az utóbbi időben mindig az un. eszkimó lángost sütöttem, mert azt napokig frissen lehetett sütni kívánság szerint a hűtőszekrényből. Igen ám,  de ez búza liszttel készül. Miután Zoli is nagyon szereti és nem akartam, hogy ő ne ehessen, elkészítettem az átalakított "eszkimó lángos tésztáját" az én zablisztes lángosomnak.

Hozzávalók:      

200 gr zabliszt
200 gr búzaliszt
1,5 - 2 dl kefir
1 tk só
3 dkg por élesztő
olivaolaj + kókuszolaj
sajt-fokhagyma-kapor-tejföl

A lisztekbe belekevertem az élesztőt és a sót, majd keverés közben óvatosan hozzáadtam a kefirt. Nem kellett mind a  2 dl, de ez liszt függő. Jól kidolgoztam a tésztát, majd bekentem olajjal és 2 órára a hűtőbe tettem. Közben lereszeltem a sajtot., összevágtam a kaprot és csináltam fokhagymás tejfölt(1-2 gerezd fokhagymát lereszeltem, pici sóval összekevertem a terjföllel)
Egy kb. lángos szélességű lábosban beleöntöttem az olivaolajat és a kókuszolajat és felforrósitottam. Olajos kézzel kivettem egy lángosnak való tészta gömböt és kinyújtottam.


Az első lángosnál izgultam egy kicsit, mert nem tudtam, hogy a zabliszttel mennyire fog felemelkedni a forró olajban a tészta. De felesleges volt aggódnom csodaszép lángosok sültek. Kicsit más íze van mint az eredetinek, kicsit más az állaga. Jóval ropogósabb és egyben puhább. De nagyon finom.




Mindenkinek nagyon ízlett. Pedig felajánlottam, hogy csinálok hagyományosat is, ha úgy gondolják. De nem volt rá szükség. El is fogyott az egész Tamás nagy bánatára. Remélte, hogy még egypár napig lángos tud enni.... :)






6 megjegyzés:

  1. Nincs mese Imola, újabb adagot kell sütni, hogy jusson szegény Tamásnak! :)

    VálaszTörlés
  2. Ránézésre meg nem mondanám, hogy bármitől mentes, csak egy csodaszép lángos. Nagyon ügyes vagy már az átalakítások terén, csodállak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem voltam benne biztos, hogy ilyen lesz.... De próba szerencse :)

      Törlés
  3. Itt valami bibi van. Mert oltári rossz lett. Szépen meg kelt. De az egész nem valami jó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg? Ízre volt rossz? Én csak ilyen lángost sütök azóta is. Legutóbb is három napig ettük.

      Törlés