2011. május 17., kedd

Ünnep van nálunk: 17 mai

.


.


 Norvégia nemzeti ünnepe van ma. Ezen a napon írták alá a norvég Alkotmányt 1814-ben. Nagyon rövid ideig volt önnálló állam. Rövid háborúskodás után, 1814. novemberében Norvégia elfogadta az uniót Svédországgal. De megmaradt az Alkotmánya, módositással. Az unión belül megtartotta az ország függetlenségét és az önálló kormányzati intézményeket, kivéve a királyt és a külügyi dolgokat.
Május 17. hivatalos zászlós ünnep és munkaszüneti nap. Megünneplése kicsit másképpen történik, mint más országok nemzeti ünnepe.
1936-ban ünnepelték meg először hivatalosan. 1924-ben megünnepelték a 10. évfordulót Christianiaban(Oslo). Az akkori trónörökös meglátogatta a várost, de úgy érezte, hogy az alkotmány megünneplése  sérti Svédországot, ezért nem támogatták az ünneplést, sőt 1928-ban kifejezettem megtiltották. Egy évvel később összecsapásokat eredményezett a spontán összejövetel a Parlament előtt. Először 1844-ben  lehetett szabadon ünnepelni május 17-t.
Az első hivatalos parádén 1870-bem kulcsszerepet kaptak a diákok, az első felvonuláson csak fiúk vehettek részt, 1889. óta a lányok is felvonulnak.
1905-ben megszünt az umió és a kövekező évben már a norvég királyi család állt a palota erkélyén a felvonulás alatt.  Ez a tradició azóta is él.
Az ünneplés a mai napig a hagyományokra épül és magán viseli a független jogállamiság és demokrácia jegyeit. Szinte minden helyiségben felvonulnak az iskolások, a fúvószenekarok, a város lakók előtt.. A gyerekek felvonulása vidám, hangos, kerepelnek, fütyülnek, zászlót lobogtatnak, hurráznak. Az emberek döntő többsége bunadban (népviseletbe) öltözik, ami még  ünnepélyesebbé teszi a napot.
Az iskolákban  majálisokat szerveznek, vetélkedőkkel és játékokkal. A felvonulás után a családok beülnek kávézni, fagyizni. Szinte családi ünnepnek számit, hiszen délután általában összejönnek valakinél a családtagok.
Teljesen mindegy milyen idő van, ez a program minden évben így zajlik le.
Idén nagyon kellemes idő volt, így semmi nem akadályozta , a boldog, békés ünneplést.








.

2 megjegyzés:

  1. irigyellek. Na most képzeld el ezt itthon. Felveszem a rakottast és fényes fekete csizmát húzok az ünnep tiszteletére. Az ingvállas fehér blúzt kikeményítem, a kötényt felkötöm, a gyerekre lajbit adok és megyünk ünnepelni.Ja, a hajam koszorúba fonva és fehér kendő takarja. A lányok pártát tesznek a fejükre. Hm. Ennyit a mi hagyományainkról. :(

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez az egyik nagy különbség. Az itteni népviselet gyönyörű. Rengeteg féle van és az egyik szebb, mint a másik. De a legnagyobb különbség(anélkül, hogy politizálnék), hogy mindenki együtt ünnepel. Pont olyan, mint a békebeli, régi majálisok. Még a felvonulás is hasonló, csak ezt önként csinálják az emberek....

    VálaszTörlés