2011. szeptember 17., szombat

Őszi terveim..........

.


Az utóbbi időben a kreativitásom a konyhában merült ki és akkor még nem beszéltem TücsökBogár csábítóbbnál csábitóbb süteményeiről.
De a sütés-főzés mellett igen sok minden vár rám.
Nem elkészitési sorrendben sorolom. Tamásnak meg kell csinálnom az ágytakaróját, ami egy rag takaró lesz. Aminek az a lényege, hogy rojtos a széle és 23x23 cm-es négyzetekből készül, ahol minta a béléssel és a hátlappal össze van varrva. Ahhoz elkezdtem kiszabni az anyagokat.
Ehhez hasonló lesz, csak fekete-szürke egyszínű négyzetek és fekete-szürke-világoskék-fehér absztrakt mintás anyagból készül:



Aztán szintén kiszabási szinten áll a barátnőmnek készülő takaró. Miután imádja az őszi leveleket, így ezt a takarót alapul véve csinálom meg az övét az ősz színeivel. Erzsébet napi ajándéknak szánom.



A következő dolog, ami egy picikét ráér még egy bébi takaró. A két kislányos után most kisfiúnak készül majd. Miután a pici karácsonyi ajándéknak érkezeik, még van időm. De neki tervezek kötni is.
És itt jutottam el az őszi dolgok közül a fő projekthez. Mindig siránkoztam, hogy milyen kár, hogy a családom, nem szeret kézzel kötött pulóvereket hordani. Pedig én imádok kötni. Utoljára kicsiként hordták az általam kötött dolgokat a gyerekeim. Szóval megint kezdtem mondogatni a férjemnek, hogy milyen kár, hogy nem tudok nektek kötni, amikor kijelentette, hogy márpedig ő nagyon szeretne egy norvég pulóvert. Olyan igazi norvégot......
Ezen annyira fellelkesültem, hogy rögtön lementünk a kötős boltba és elhoztunk jó sok prospektust. A végén azért kibökte, hogy neki igazából az enyém tetszik és ő olyat szeretne. Hát ez azért nem olyan egyszerű dolog, mert az én pulóverem ami a fenti képen látható, az 1995. évi si világbajnokság hivatalos, egyen-pulóvere volt a norvég csapatnak. Minden vb-re, olimpiára terveznek valami gyönyörűségeset, amit aztán meg lehet venni(eszetlen áron), vagy meg lehet kötni. Ha az ember az eredeti fonalból köti, megkapja a minta leirását és azt a pici három szöget ami a bal újján látható az enyémen is. Az a tanusitvány, hogy eredeti a pulóver.
Szóval lementünk ismét a boltba és elvittem a pulóveremet. A hölgyek nagyon segitőkészek voltak, megrendelték a mintát és majd értesitenek, ha megérkezik. Akkor veszem meg a fonalat is hozzá.
Számomra teljesen elképesztő módon készitik ezeket a pulóvereket.  Hogy a mintával ne nagyon kelljen szórakozni teljesen körbe kötik. Amikor elkészül, az újjaknál és a nyakánál  elvágják(!!!) úgy varrják bele az újjakat és a nyakánál a zippzárat. Egyszer csináltam ezt meg, amikor egyik ismerősöm megkért, hogy varrjam össze az övét. Egészen apró öltésekkel varrva nem foszlik ki, de nekem a szivem szakadt meg elvágni. Úgy, hogy eldöntöttem, én inkább tökölök a mintával.
Majd folyamatosan beszámolok a pulóver állásáról.
Elvileg így fog kinézni:



Ja, és kihoztam a könyvtárból több norvég mitológiával foglalkozó könyvet, hátha találok benne egypár érdekes történetet, amit megoszthatok majd veletek.
.

11 megjegyzés:

  1. A takaró nekem még emberi az teljesíthetőség határain belül van, de ez a norvég minta!!! Erre azért csak profi vállalkozhat! Ja kérem aki igazán tud kötni:)

    VálaszTörlés
  2. Andi, ha kötöttél már mintás dolgot nem olyan nehéz. Próbáld csak ki egyszer.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is hasonló takaró mozgatja a fantáziám , Péter unokámnak kellene meg varrnom .
    Hát a kötés az nem nekem való biztos sikerül és csodálatos lesz:)

    VálaszTörlés
  4. Akkor majd összehasonlitjuk a két takarót :))

    VálaszTörlés
  5. A férjed jól beleválasztott, biztos nagyon szép lesz a pulcsi!

    VálaszTörlés
  6. Ezek a norvég mintás pulóverek mind hasonlóan mintásak. Tudtam mire vállalkozom..... :)

    VálaszTörlés
  7. Hú de rég kötöttem! én semvágnám el az tuti!

    VálaszTörlés
  8. Ugye? Ez egy kötőnek a legnagyobb bűn, legalább is szerintem....

    VálaszTörlés
  9. Annyira tetszettek mindig ezek a norvég mintás pulóverek. De sajnos én csak a sapka sál szintig jutottam a kötésben.Úgy hogy inkább megveszem boltban. A hímzéssel már többet foglalkoztam, de már ahhoz sincs türelmem sajnos. Mint ahogy a varráshoz sem. Volt egy olyan időszakom, amikor magam varrtam meg a kosztümjeimet, meg a fiaim nadrágjait. Rengeteg gobelint varrtam pl. Ma már inkább egy másik szempár kellene hozzá.:)))

    VálaszTörlés
  10. Babó én úgy gondolom, hogy nemcsak másik szempár kéne, hanem kedv hozzá.
    Nekem a patchwork nagy szerelem és mégis amikor valamit csinálni akarok napokig húzom-halasztom mire nekiállok. Nem tudnám megmondani, hogy miért...
    A kötés más. 14 éves koromtól szerettem kötni. De az utóbbi években csak akkor kötöttem, ha az ismeretségi vagy családi körben kisbaba született, mert a családom nincs oda a kötött dolgokért. Azért örültem most nagyon, hogy Zoli erre a pulóverre vágyott.
    Miután igen kell figyelni a minta kötésekor nem tudok sokat kötni egyszerre. Így aztán lassabban készül, mint szeretném.

    VálaszTörlés
  11. Mostanában meg a káró mintákba vagyok beleszeretve.:)

    VálaszTörlés