2012. június 3., vasárnap

Egy kis virágozás...

.

Zygotelum


Már napok óta készülök megmutatni az éppen nyiló két orchideámat. Az egyik bent virágzik, ez a Zygotelum. Nagyon hálás orchidea minden évben kétszer virágzik, több száron is. A másik kettőn még nem nyiltak ki a virágok. És semmi extra ellátást nem igényel.
Miután nagyon szeretem az orchideákat és van is belőlük vagy 20 db, nem csoda, hogy amikor megláttam pár éve, hogy kerti orchideát lehet venni rögtön beindultam. Ráadásul nem messze tőlünk termesztette egy hobby kertész. Vettem tőle 3  különböző fajtát, amik egymás után nyilnak. Sajnos abbahagyta a termesztést, mert amikor elkezdte, azt hitte, hogy a norvégok is belépnek az EU-ba és akkor lesz hol eladnia. Ezek magról nevelt orchideák.
Szóval kinyilt a sorban először nyiló kerti orchideám. A hat hajtásból sajnos csak kettő virágzik, mert a többinek kirágták az ibériai csigák a virág közepét. Nagyon remélem a többinél nem lesz ilyen.
És egypár kép még a kertből.


Flavum az itteni neve

Az egyik kedvenc mini rhododendronom

Harangláb, gyömbér virág, zergevirág, hagymavirág

Vettem 3 szobai rózsát  és a háttérben a szivvirág

Az pici rózsák mögött kezdenek észhez térni a fuksziák, amiket nagyon megviselt az áprilisi minuszos éjszakák. A muskátlik tönkre is mentek.

.


18 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a kerted! Ennyire jó nálatok az éghajlat? Azt hittem sokkal hűvösebb van, ennyit számít a tenger? Ez a kerti orchidea nagyon tetszik, de jó hogy megmutattad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igem, biztosan közrejátszik benne, hogy éjszakánként párás a levegő. Mert a 19 órás napsütés. Szerintem a következő nyiló orchidea még szebb lesz. Az utolsó képen középen látszanak a levelei.

      Törlés
  2. Gyönyörű a kerted! Látszik a virágokon, hogy szívesen bíbelődsz velük! Nekem sajnos elpusztult egy orchideám a télen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd a következő megmarad. Az első hármat én is meghalattam. Annyira agyon ápoltam, hogy nem birták.

      Törlés
  3. Imola, nagyon tetszik a kerted! Azért valahogy látszik, hogy más ott az éghajlat!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egészen biztos. Itt délen nagyon jó nekik. Az utóbbi évek egyetlen nagy ellensége van csak a kertnek az ibériai csigák....

      Törlés
  4. De szépek! Az én kertem egy 6 négyzetméteres 2. emeleti terasz, és szobakertésznek sem vagyok valami fenomenális, de örülök, hogy elindítottam ezt az orchidea mutogatást, felbuzdulva egyetlen növénykém virágáradatán, mert nagyon szépeket láthattam Nálad is, Andinál is. Még valakinek orchideája...? :))
    Üdv! Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj Zsuzsi, majd belejössz. A barátnőm Veszprémben egyszer 3. helyet szerzett az 5. emeleti erkélyén nyiló virágaival. Pedig a 10. emeletes házaknak talán még 6 m2 teraszuk sincs. Szóval nem kell más, csak virág szeretet.

      Törlés
  5. szép ez az orchidea
    a csigákat állandóan gyűjteni kell, én minden nap megnézem és összeszedem őket

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a csiga gyűjtés elég reménytelen dolog. Rengeteg van. Most kiszórtam a jó kis hazai csigairtót. Azért szemmel láthatóan kevesebb van. Meg olyan virágokat ültetek, amit nem szeretnek annyira.

      Törlés
  6. Gyönyörűek a virágaid! Nekem is van egy szépen virágzó orchideám, de a nevét nem tudom, ennyire nem vagyok otthon a témában, én csak gyönyörködöm! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eleinte nekem sem jelentett semmit a neve. Igazából most sem. De most már ismerek soket. Gyönyörködni és is szeretek bennük.

      Törlés
  7. Csodálatos a kerted!
    Szépek a virágaid ,látszik hogy szereted őket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, tényleg nagyon szeretem a virágokat.

      Törlés
  8. Rég voltam nálad, de most alaposan végignézegetek mindet! A kert az nagyon tetszik nekem is! Köszönöm, hogy megmutattad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éppen ma gyönyörködtem én is benne. Annyira szép zöld minden...

      Törlés