2013. május 29., szerda

Lantos Gábor: 100 nap északonTegnap este  az oslói nagykövetségen voltunk egy könyvbemutatón. A könyvet Lantos Gábor újságíró, sportriporter írta és az északon töltött száz nap élményeiről szól.  Az utazás 2013. január 2- április 11-ig tartott, 7 északi országban( Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia, Izland Feröer, Grönladn) járt, több mint 40 ezer km-t utazott  úton, vizen, levegőben, vasúton.  A könyv érdekességét az adja, hogy a legtöbb történet, az északon élő magyarok életét mutatja be. 
Én kicsit később kapcsolódtam be, ebbe a számomra virtuális utazásba az fb-n keresztül. Nagyon sokan követtük Gábor mindennapjait és kommentáltuk az általa látott és írt dolgokat, élményeket.
Nagyon tetszett ahogy írt. Kedves, közvetlen embert ismertem meg benne. Személyesen tegnap találkoztunk először.  És rá jellemző módon, úgy érezte, hogy személyesen kell elhoznia a könyvet, hogy minél előbb hozzájuthassunk mi is akik itt élünk északon.  Személy szerint nagyon köszönöm. :)

A nagykövetségen a hallgatók

Lantos Gábor

Gábor dedikál

Gábor bevallása szerint nagyon szereti Skandinávia  északinál is északibb részeit. Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki többet szeretne tudni ezekről az országokról, hiszen olyan keveset tudunk róluk.  Én már több, mint 20 éve itt élek Norvégiában és élményszámba megy változatlanul amikor Zoli mesél az északi élményeiről, hiszen ő zenészként anno több északi helyen járt, mint a az átlag norvégok többsége. 
Emlékszem amikor először hazamentem az ismerőseim, barátaim nem győztek csodálkozni azon, hogy itt is van nyár, nyilnak a virágok, lehet fürödni a tengerben..... A többségük azt gondolta mindig hideg van és jeges medvék járnak az utcákon, kis túlzással.
A könyv két hete jelent meg, Imádom a boritóját,  Longerby-ről, (Svalbard(Spicbergák), biztosan azért mert ez a kék szín, amit blåtind(blotinn)-nek neveznek norvégul, a téli, napfény mentes nappalok színe. Kicsit misztikus, de számomra csodaszép. Több, mint tíz évig ilyen színű házban laktunk....
Gábor rengeteg csodálatos képet is készitett, amik egyrésze megtalálható a könyvben. Egypárat mutatok kedvcsinálóként.


Longyearbyen (Svalbard)

Színes téli kép

Feröer (Færøyene)

Fényjáték az égen

Fényjáték az égen 2

Fényjáték a vízen

 Most még pár napig itt lesz északon, de azután megy haza és folytatja otthon a könyvbemutókat.
Menjetek  hallgassátok meg! (Azt csak érdekességként írom, hogy én is picit benne vagyok a könyvben....)


20 megjegyzés:

BORI írta...

Hú, ez nagyon érdekes lehetett!!
Na és látlak is Benneteket egy kicsit! :)

Luca írta...

Klassz volt. Ajánlom a könyvet. Tetszeni fog.

beszand írta...

Mindenképpen keresni fogom a könyvet! Olvastam amikor belinkelted akkor is, de ha jön Veszprémbe megpróbálok elmenni Imrussal meghallgatni élőben! Klassz napotok volt valóban!

Luca írta...

Majd megkérdezem tőle, hogy megy-e Veszprémbe. Mert járja az országot.

Fidike írta...

Kiváncsi lettem én is. ANNYIRA északon még én sem jártam, de szeretném megnézni egyszer.

trollanyu írta...

Norvégiában is meg lehet venni a könyvet? Láttam a FB-on, nagyon tetszett, szívesen elolvasnám a könyvet is. Csodás fotók, fantasztikus élmény lehetett:)

beszand írta...

Köszi , örülnék! :)

Luca írta...

Ezektől a képektől beleszeretsz, az tuti.

Luca írta...

Egyenlőre nem. Lehet a követségen maradt egy-két példány. Ha nem tudod otthon megvetetni valakivel én szivesen veszek neked egyet szeptemberben otthon.

Luca írta...

Az fb-n hogy talállak meg. Vagy jelölj be ismerősnek Czipriné Ivancsics Imola néven.

Luca írta...

<3

Tibandi country álmai írta...

Gyönyörű fotók, ha utamba kerül meg fogom nézni a könyvet, talán miattad is:)

Luca írta...

Gábor miatt érdemesebb :)

trollanyu írta...

Bejelöltelek:) Addig, lehet, hogy én is megyek haza, még nem tudom.

Luca írta...

Ok :)

Ábrahámné Éva írta...

Csodás képeket készített Gábor ,gondolom ilyen a könyv szövege is!Keresni fogom én is !

Luca írta...

Nagyon "olvasatja" magát a könyv

teller-cake írta...

De jó kis ajánló, meghoztad a kedvemet hozzá! :) Nem is tudtam, hogy Svalbard valóságban is létezik, én csak az "Arany iránytű"-könyv-trilógiából ismertem, ott olvastam róla.../pirulós smile :)/ Feltétlenül megszerzem a könyvet! :)

Luca írta...

Csak ugye nálunk Spicbergáknak hívják. Nekem mindig a nagymamám jut ezsembe róla, amikor keresztrejtvényt fejtett, sokszor szerepelt benne. Svaldbard a norvég neve. Nem csoda, hogy nem tudtad, hogy létezik.

teller-cake írta...

:)

Megjegyzés küldése