Ez egy igazi öszvér cim, mert az igazi neve Sjokoladekake, amit csokoládés süteményre lehetne forditani. De a családi és baráti környezetemben otthon mindenki csak csokoládékakénak hivja. A legelső sütemény, amit itt ismertem meg. Mondjuk nem csoda, mert a norvégok szinte minden alkalomra sütik, de a gyerek szülinapok elengedhetetlen süteménye. Annyiban különbözik az eredeti az enyémtől, hogy itt szinte minden sós vajjal készül, ami sajátos ízt ad a süteményeknek
Nem is értem, hogy eddig hogy nem került ide fel. Még jó, hogy ma Andi megkérdezte, hogy felteszem-e....
A dolog úgy adódott, hogy Zoli tegnap este munkába menet tök elfelejtette, hogy sütit kéne vinnie a kollegáinak. Hiányolták is..... Így aztán egy nap késéssel kapják meg a szülinapi süteményt.
A receptet Zoli kollegájának a feleségétől kaptam anno, aki rögtön dupla adagban adta meg a hozzávalókat.......
Csokoladékake: (dupla adag)
6 tojás
300 gr cukor (a magyar cukor édesebb, kicsit kevesebb kell)
500 gr liszt
4 1/2 ek kakaó
6 tk vaniliáscukor
6 tk sütőpor
3 dl tej
150 gr olvasztott vaj, vagy margarin
A tetejére a glazúr:
300 gr porcukor
6 ek kávé
80 gr olvasztott vaj
3 ek kakaó
2 tk vaniliáscukor
kókusz reszelék a szóráshoz.
A tojást a cukorral össze kell keverni, hozzá adni a tejet, és a többi hozzávalókat. Az olvasztott vajat picit kihűtve a legvégén kell belekeverni. . Nagy tepsibe (sütőpapirra) önteni és 200 fokon kb. 30-45 percig sütni (sütő függő, az enyém légkeveréssel pont 30 perc alatt süti meg)
Amikor kihült a tetejét meg kell kenni a glazúrral és megszórni kókuszreszelékkel.
Vanilia szósszal valami isteni....
Kiadós, finom, gyors, csak ajánlani tudom
Mimó! Igen csábító a recept! lehet ez lesz a kollégium kedvenc sütije is. Jövő héten jön haza Gáborom kipróbáljuk! Köszönöm! <3
VálaszTörlésAndikám csak ajánlani tudom. Én szoktam úgy is csinálni, hogy kettévágom és teszek bele csokikrémet. Na úgy is mennyei. De így praktikusabb kolesz sütinek :)
TörlésMi is szeretjük, itt "kärleksmums" a neve!:) Ja, és gyerekeknek én kávé helyett vízzel szoktam csinálni.
VálaszTörlésA svédek csúcsok az elnevezésekben..... Gondoltam, hogy nálatok is népszerű
TörlésImola, ez a süti amolyan nemzetközi lehet....direkt megnéztem a Horváth Ilona szakácskönyvben, mert emlékszem gyerekkoromban valami hasonlót sütött az anyukám....akkoriban kevesebb tojással készült és nem volt rajta glazúr, hanem félbe volt vágva és lekvárral megkenve.Porcukorral lett megszórva és emlékszem szalvétából csipke mintát vágtam ki és úgy lett leszórva....na, ki is próbálom így felturbózva! :)
VálaszTörlésIgen, lekvárral kent csoki tortát én is ettem otthon. De nekem egyáltalán nem jutott eszembe erről a süteményről az.
TörlésNagyon finom lehet ,köszi a receptet!
VálaszTörlésEgy baja van, gyorsan elfogy..... :D
TörlésDe izgalmas recept! Eltökéltem, hogy sós vajjal fogom kipróbálni. ;-)
VálaszTörlésÚgy is finom. Kiváncsi vagyok a véleményedre
Törlés