2013. december 2., hétfő

Mandulás-mogyorós süti


Mióta megláttam ezt a süteményt, azon gondolkodtam, hogy lehet a norvég nevét "Nøttekake" leforditani. A norvég nyelvben vannak szavak, amik nagyon egyszerűen kifejezik a dolgokat, ilyen a "nøtte (nötte)"ami a csonthéjasok összefoglaló neve, meg a "bær (bár), ami a bogyós gyümölcsöket  fejezi ki, a cseresznyétől az áfonyáig. Szóval sehogy nem találtam olyan összefoglaló nevet, ami a mogyorót és a mandulát is kifejezi, azt meg, hogy csonthéjas sütemény mégsem akartam írni. De nem is ez a lényeg, hanem maga a süti, ami gyorsan elkészül és nagyon finom és ez megint liszt mentes.

Mandulás-mogyorós torta:

5 tojás (ha kicsik a tojások akkor 6)
200 gr cukor (én 60 gr stivia cukrot használtam)
250 gr mogyoró
250 gr mandula
1 tk sütőpor
100 gr étcsokoládé
1 ek olaj, vagy vaj

A mogyorót és mandulát ledaráljuk, összekeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, apránként hozzáadjuk a cukrot és tojássárgákat, majd a ledarált mogyorőt és mandulát. Elég sűrű masszát kapunk. (lehet a következő alkalommal 50 gr-mal kevesebb mandulát és mogyorót teszek bele)
26 cm-is sütőformába tesszük( én tettem alá sütőpapírt) és a 200 °C-ra előmelegített sütő közepére téve 30-35 perc alatt készre sütjük. 
Amikor kihűlt, a tetejét megkenjük az olvasztott csokoládéval, amit vízfürdőben egy kanál olajjal készitünk az étcsokiból. Mivel én 70%-os csokiból készítettem, tettem bele egy kis stiviát, mert Zolinak nagyon keserű mázként ez a csokoládé.
Nagyon finom sütemény, amit még megbolondíthatunk egy kis tejszínhabbal.





Miután tegnap első advent volt, természetesen feldíszítettük az egész lakást, feltettük a karácsonyi függönyöket és meggyújtottuk kint és bent egyaránt az égőket. Imádom ezt azt időszakot.








4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon klassz lett, egyszerű és finom:) Nálunk nem rajonganak a keserű csokiért, de azért mostanában már megeszik:) Szép a díszítés, én is nagyon élvezem ilyenkor.

Luca írta...

A keserű csoki egészségesebb,de mázként tényleg hozzá kell tenni egy kis cukrot vagy valami édesítőszert.

Ábrahámné Éva írta...

Szuper ez a süti ,köszönöm a receptet!
Szép Karácsonyi hangulatot varázsoltál!

Luca írta...

Nekem is rögtön megtetszett, ahogy megláttam a képet róla.

Megjegyzés küldése