2014. március 10., hétfő

Diétás babapiskóta



Mióta olvastam ezen a blogon olvastam róla, azóta készülök megsütni. Miután a fiúknak névnapjukra tiramisut csináltam, így itt volt az alkalom a diétás babapiskóta megsütésére is.

Babapiskóta hozzávalói:

 2 db tojás
14 dkg xilit, vagy ennyi cukornak megfelelő édesít
1 kk vaníliapor
30 ml tej
8 g szalakáli
18dkg zabpehelyliszt
3 dkg lenmagliszt
2 dkg búzasikér
2 dkg zabkorpa
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

Elkészítés:
A liszteket összekeverjük (de használhatunk más szénhidrát csökkentett lisztkeveréket, összesen 30 dkg legyen). A tojásokat a porrá őrölt xilittel kihabosítjuk, beletesszük a vaníliaport, a lisztkeverék felét és a tejben feloldott szalakálit. Robotgéppel kikeverjük. Hűtőbe tesszük 4-5 órára. A hótőből kivett tésztához hozzákeverjük a maradék lisztkeveréket. Vékonyra nyújtjuk (lisztezzük alaposan a felületet és a nyújtófát is, mert ragad), majd kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 30 darab lesz.
 Annyit változtattam, hogy stiviacukrot  és kókuszcukrot használtam xilit helyett és a zabpehelyliszt mellett 6-6 dkg hajdinalisztet és mandulalisztet . Ja és este amikor sütni akartam éppen hivott a barátnőm és eldumáltuk az időt és úgy döntöttem majd ma csinálom inkább meg. Nem tudom, hogy a másik lisztektől, vagy attól, hogy több, mint  12 órát volt a hűtőben az anyag, az enyém, csak nagyon picit ragadt.



És amikor babapiskótát sütök mindig eszembejut a nagymamám, mert a forma még az övé volt. Tuti közelebb van vagy 80 éves. Kicsit csálé már, de azért még jól használható. 











3 megjegyzés:

  1. Képzeld, nekem is van ilyen formám és naná, hogy nagyi-örökség! Guszták a piskótáid, így még finomabb lehetett a tiramisu. :)

    VálaszTörlés
  2. Mi újság feléd Luca, rég nem írtál? Remélem minden rendben! Zs.

    VálaszTörlés
  3. A tiramisu nagyon finom lett. És a babpiskóta is. Tervezem keksznek is megsütni.
    Van még a nagymamám formáiból egypár. Meg egy füzet is, amibe írta a recepteket.
    Köszi, minden rendben felénk. Otthon voltunk. Tegnapelőtt érkeztünk meg és még nem volt időm írni. Köszi az érdeklődést, aranyos vagy. <3

    VálaszTörlés