2014. szeptember 29., hétfő

Újra a régi kerékvágásban.......

 

Nagyon régen írtam blogot. Igaz van mentségem, vendégeink voltak, aztán mi utaztunk haza egy hónapra és miután visszajöttünk rengeteg dolog volt, de lassan minden visszatér a régi kerékvágásba. Így a blog írás is. Van sok mindenről írni valóm. Meditáltam is azon, hogy mivel kezdjem, aztán úgy döntöttem, hogy maradok időrendben történt dolgoknál.
Szóval Ancsa barátnőmék itt voltak látogatóba. Sajnos az időjárás nem nagyon kedvezett nekik, hiszen pont akkor ért véget a hosszan tartó kánikula és jöttek az esős napok. De minket az eső nem riasztott különösebben. Miután éppen ezekben napokban költöztek a gyerekek Oslóba az iskola miatt, így voltak helyek ahol egyedül voltak. A legtöbb helyre azonban együtt mentünk.

Voltunk a háborúkban elesett tengerészek emlékművénél Stavernben és körbejártuk az ottani partot


Aztán a megunhatatlan Világ végét (Verdens Ende) is megint megjártuk. Teljesen mindegy milyen az idő, mindig imádom...Aztán felmentünk az Ulabrand-ra, ahol Anders Jacob Johansen révkalauz tiszteletére emelt emlékmű van, a hegy tetején. Ezeken a partszakaszokon a 19. században nagyon sokan éltek révkalauzként, mert a tengerpart nagyon tagolt, sok a kisebb sziget és szikla. Ő egy őszi viharban vesztette életét 1881-ben.Ularól  elmentünk a Lågen folyó mentén  Skienbe. Közben megálltunk egy campingnél, amiről utóbb kiderült, hogy nudista paradicsom..... mondjuk ez nem látszik a képekenMiután Zolinak nagyon fájt a dereka(látszik is képeken, szinte mindehol ül) nem nagyon akartunk elmenni Kristiansandba. Tamás, Ancsa férje nagy  erőditmény  fan, azért is akart Kristiansandba menni, mert ott van egy nagy erőditmény az  Odderøyan. Ez az erődítmény rendszer védte a kristiansandi öböl bejáratát több évszázadon keresztül. A félszigeten körben bunkerek és ágyúállások voltak. Ezeket az 1600-as években kezdték építeni és a katonai tevékenység 1667-től 1991-ig tartott. 1991-ben leszereltek mindent, azóta túrista látványosság.  Szerencsére teljesen fel lehetett menni autóval, így mi sem maradtunk ki a látnivalókból. Kristiansand csodaszép hely.


És a búcsú Ancsáéktól, valahol a Super Speed hátsó fedélzetén  búcsúznak Larviktól és tőlünk....
7 megjegyzés:

Fidike írta...

Jó újra hallani felőled!

ancsapancsa írta...

Indulok vissza! Jöttök elém a reptérre?

Luca írta...

Naná. Majd Nóri kimegy érte a reptérre, mi meg elhozunk Oslóból. Jó lesz így? :))

Luca írta...

Köszi, aranyos vagy! :)

ancsapancsa írta...

okés! :-)

trollanyu írta...

Nagyon szép képek, tartalmas nyaratok volt:)

Luca írta...

Tudod, hogy van ez, szép tájról nem nehéz szép képeket csinálni :) És még lemaradt a két legszebb felhős kép. De majd legközeleb.....

Megjegyzés küldése