2010. augusztus 17., kedd

Svédbe megyünk.....


 Mióta a svédek beléptek az EU-ba, hatalmas lett a határmenti  forgalom. Annyi norvég jár át vásárolni, hogy megérte megépiteni Svédország egyik legnagyobb(lehet, hogy a legnagyobb) bevásárló központját a határtól kb. 15 km-re. Több milliárd koronát hagyunk ott évente. Ez addig így  lesz, amig az itteni parasztok és a halászok az EU ellen szavaznak. Már kétszer volt népszavazás róla........... A parasztok nem akarnak lemondani a hatalmas állami támogatásukról, a halászok meg a halászati kvóta miatt. A legnagyobb vicc a dologban az, hogy ugyan nem vagyunk EU tagok, de az EŐS-nek(magyarul EGT=Európai Gazdasági Térség) igen és így szinte minden előirás vonatkozik Norvégiára is. Az előirások érvényesek, de a döntés hozatalban nem vesz részt. Egyszer talán..... 
Pedig az sima állampolgárnak nagyon megérné. Svédországban kb. a harmadába kerülnek az élelmiszerek, mint nálunk. A szeszesital ami állami monopólium( ez azt jelenti, hogy a 4 %-nál magasabb alkohol tartalmú italt már csak speciális boltokban lehet kapni. ) mindkét országban, szintén jóval olcsóbb. Így aztán aki megteheti átjár vásárolni.  A norvégok svédbe, a svédek a dánokhoz és a dánok a németekhez , mert megéri.
Emlékszem amikor először jöttem Norvégiába, a Dánia és Norvégia között közledő kompon láttam életemben a legtöbb részeget. Mert a kompon is olcsóbb a pia. És ez nem változott semmit az évek alatt. 
Szóval holnap bevételezni megyünk. Az, hogy olcsóbb sok minden egy dolog, de még a svéd korona is jóval rosszabb a norvéghoz képest, így még jobban kifizetődik a vásárlás. 
Szeretünk ebbe az új bevásárló központba járni. 110 bolt van benne. De a legjobban a Panduro Hobby boltot szeretem. Még sosem volt annyi időm, hogy mindent végig nézzek benne. A gyöngyfűzéstől a patchwork-ig minden féle tevékenység anyagai megtalálhatók. 

Remélem szép idő lesz, mert nagyon szép az                                                             Oslofjord - át kell hajóznunk rajta

1 megjegyzés:

ancsapancsa írta...

Azt a hobby boltot szívesen megnézném egyszer veled!

Megjegyzés küldése