2010. december 14., kedd

Norvégia az én szememmel..........(18)

.Luca nap van. Bár otthon is többféle hagyomány fűződik e naphoz, itt kint megünneplik. Az óvodákban, iskolákban, idősek otthonában és sok munkahelyen.. Hogy, hogy vált ilyen fontos nappá a skandináv területeken senki nem tudja. December 13-a vallási ünnep a sziciliai Szirakúzában mártírt halál halt Lucia tiszteletére, aki a halála után vált szentté. Ez az ünnep mindig az advent idejére esik.  Skandináviában ez a nap pedig a "Lussi  hosszú éjszaka" napja, amikor a monda szerint a törpék, nissék, manók az év leghosszabb éjszakáján házról házra járnak megnézni, hogy feldiszitve várják-e az ott lakók a karácsonyt. Ahol nem volt diszités, ott lehetett "rosszalkodni". Anmikor a kereszténység megjelent északon  ez a két ünnepnap összekeveredett és végül kezdetét vette a Santa Lucia ünneplése. Az iskolákba fehér ruhába öltöznek a lányok, és a kiválasztott kislány a fején a négy gyertyás koszorúval körbejárja az épületet, miközben éneklik a Santa Lucia éneket. Utána pedig ünnepelnek. Glöggöt isznak és lussekatt süteményt  esznek, amit kimondottan erre a napra sütnek.
Santa Lucia megünneplése főleg Svédországban terjedt el. Több nagyvárosban saját "Lucia-t" választanak. Stocholmban a zeneiskolások nagy koncertet tartanak.

Én is szoktam lussekatt-ot sütni, de ma nosztalgiából  Nóri készitette.


Lussekatter:

Hozzávalók:
150 gr vaj, 5 dl tej, 13 dl liszt, 50 gr élesztő, 1 gr sáfrány, 150 gr cukor, 1/2 tk só,  2 tk kardemomme, 13dl liszt

A diszitéshez tojás és mazsola.

A sütőt 250 fokra elő kell melegiteni. A vajat felovasztjuk és a langyos tejhez adjuk és belekeverjük az élesztőt. A lisztet, cukrot, sót, fűszereket összekeverjük a folyadékkal és a duplájára kelesztjük.
Átgyúrjuk a tésztá, majd a tésztából kisebb darabokat szakitva, újjnyi vastag hurkát sodrunk és különböző formára feltekerjük. Sütőpapirra téve 15 percig utókelesztjük. Megkenjük tojással és mazsolával diszitjuk
5-8 percig sütjük. Langyosan a legfinomabb.

.

5 megjegyzés:

ancsapancsa írta...

:-) Akartam luca napi búzát, de nem találtam meg a búzámat. Lehet, hogy kidobtam, csak nem emlékszem rá. Mindegy széket nem csinálok, mert nálunk én vagyok a boszi, úgyhogy hiába állok rá.
Ez a süti nagyon jól néz ki!

ancsapancsa írta...

Mindíg az jut eszembe erről a fejre rakott égő gyertyás koszorúról, hogy egy frászban lennék, hogy kigyullad a haja, vagy rá csöpög a viasz.

Luca írta...

A viasz már nem csepeg. De már nem is égő gyertyával mennek a lányok, hanem elemessel. Szerintem is jó ötlet volt kicserélni.

ancsapancsa írta...

Jót mulattam a 4 évvel ezelőtti hozzászólásomon. Tök jó fej vagyok! (és persze szerény... meg szép is)

Luca írta...

És aggódó... :))

Megjegyzés küldése