2010. december 27., hétfő

Norvégia az én szememmel..........(21 )

 .


"Romjul" van nálunk.  Ez egy norvég kifejezés a december 27-e és szilveszter között. Régebben egészen Vizkeresztig (január 6.) tartott. Ebben az időszakban nagyon sokan otthon vannak, szünet van az iskolákban, óvodákban, nagyon sok üzlet röviditett nyitvatartással  működik. Általában ilyenkor van a nagy "semmittevés" , főleg benti elfoglaltságokkal, családlátogatásokkal és túrázással, a maradék karácsonyi ételek, sütemények elfogyasztásával.  Nagyon sokan ilyenkor külföldre utaznak. Ez az egyik csúcsszezon a déli üdülőhelyeken.
Hagyománynak számit a pepperkake ház elkészitése karácsonyra és a romjul időszakában a széttörése és megevése. 
Még egy nagyon fontos tevékenység van ebben az időszakban,  a karácsonyi ajándékok kicserélése. Meg újabban december 27-én kezdődnek a hatalmas kiárusitások. Sokan pl. nem is vesznek ajándékot karácsony előtt, hanem megvárják ezt az időszakot. Nagyon sok bolt reggel 7-re hirdeti meg a nyitásokat, ami azért nagyon figyelem felkeltő, mert itt az üzletek 9 előtt nem nyitnak ki. Még az elelmiszert árusitó boltok sem. Csak elvétve egy kettő.
Ma is így volt. Az egyik elektromos bolt, reggel 7-re hirdette meg az akció kezdetét. Amit még sosem csináltunk, Zoli felkelt már 6-kor és 1/4 7-re a bolthoz ment, mert GPS-t akart venni. Negyed áron hirdették meg. 1/4 7-kor a 12. volt..... De nem veszélyeztette semmi a GPS vásárlását, mert az emberek döntő többsége tv-ért állt sorba.
Nagyon kellemes meglepetésként érte, hogy a bolt a leárazáson kívül még adott egy DVD lejátszót is, az első 200 vásárlónak....
Szóval jól kezdődött a romjul nálunk.....

.

2 megjegyzés:

ancsapancsa írta...

Hűű! ez jól hangzik!
Jó romjulozást!

Ancsa

Luca írta...

Köszi, de minket csak az iskolai szünettel érint. A repülőgépek mennek rendesen, igen nagy a forgalom.

Megjegyzés küldése