.
 |
Karácsonyi aprósütemények linzertésztából |
Nagyon sok háziasszony már december közepén elkezdi az aprósüteményeket sütni és jól záródó fémdobozban felteszi a szekrény tetejére. Több ismerősöm is van, aki így csinálja. Nálunk ez nem járható út, mert a családom addig járna rá, amig van a dobozokban valami.
Otthon is van egy-két sütemény, ami nélkül elképzelhetetlenek a karácsonyi ünnepek. Ilyen pl. a beigli, a mézes, a fonott kalács.
Itt nagyon sok olyan sütemény van, amit szinte csak ilyenkor lehet kapni, ill. az ünnepekre sütnek.
December elején megjelenik a boltokban a kókuszcsók és a "smultring " ami tulajdonképpen egy lyukas közepű fánk, ebben az a különlegesség, hogy zsírban sütik ki. Egyébként szinte semmihez nem használnak zsirt.
 |
Smultringer |
Nagyon finom cukrászsütemény a "krumkake". Ez egy nagyon vékony ostyalap, amit ostyasütővel készül és még melegen feltekerik egy faformára, amitől tölcsér alakja lesz. Tejszínhabbal töltve kínálják.
 |
Krumkake |
Elmaradhatatlan a karácsonyi kalács, vagy "Julekake"., (ami formára egy cipóra emlékeztet, sok mazsola, cukrozott narancs- és citromhéj van benne) aztán a "pepperkake" a fúszeres aprósütemény, aminek a tésztájából házformát is csinálnak A pepperkake házak feldiszitése a gyerekek igen "fontos" feladata. Minden évben versenyt hirdetnek szinte minden helyiségben, hogy kié a legszebb.
 |
Julekake |
A karácsony másik jellegzetes süteménye a "kransekake", ami a különböző méretű karikákból felrakva karácsonyfa formát mutat. Teletúzdelik pici, norvég, papirzászlókkal. A tésztája marcipánból készül, nagyon finom.
A süteményeken kívül, készül még a speciális "multekrém", ez a narancssárga színű törpemálnából és tejszínhabból készül. Érdekes íze van, egyáltalán nem hasolnit a málnára.
 |
narancssárga törpemálna |
És a karácsonyi, családi összejövetelek elmaradhatatlan desszertje a rizskrém, ami nem más, mint tejszínhabbal összekevert tejberizs. A tejszínhabtól nagyon könnyű és selymes ízű lesz. Kétféle képpen eszik, vagy "vajszigetet" csinálnak a közepébe és megszórják fahéjjal, vagy leöntik egészen sűrű levű cseresznye kompóttal.
Attól lesz speciálisan karácsonyi desszert, hogy ilyenkor teszenk bele 3 szem mandulát. És aki megtalálja a mandulát benne, az kap valami pici ajándékot.
 |
Rizskrém "vajszigettel" |
.
Néhány kép (az én gépemen legalábbis) nem jelenik meg.
VálaszTörlésTényleg? Melyek azok? Ha megirod, akkor felteszem másképp.
VálaszTörlés