2010. december 16., csütörtök

Norvégia az én szememmel..........(19 )

.

Karácsonyi aprósütemények linzertésztából
Nagyon sok háziasszony már december közepén elkezdi az aprósüteményeket sütni és jól záródó fémdobozban felteszi a szekrény tetejére. Több ismerősöm is van, aki így csinálja. Nálunk ez nem járható út, mert a családom addig járna rá, amig van a dobozokban valami.
Otthon is van egy-két sütemény, ami nélkül elképzelhetetlenek a karácsonyi ünnepek. Ilyen pl. a beigli, a mézes, a fonott kalács.
Itt nagyon sok olyan sütemény van, amit szinte csak ilyenkor lehet kapni, ill.  az ünnepekre sütnek.
December elején megjelenik a boltokban a kókuszcsók és a "smultring " ami tulajdonképpen egy lyukas közepű fánk, ebben az a különlegesség, hogy zsírban sütik ki. Egyébként szinte semmihez nem használnak zsirt.

Smultringer
Nagyon finom  cukrászsütemény a "krumkake". Ez egy nagyon vékony ostyalap, amit ostyasütővel készül és még melegen feltekerik egy faformára, amitől tölcsér alakja lesz. Tejszínhabbal töltve kínálják.


Krumkake
 Elmaradhatatlan  a karácsonyi kalács, vagy "Julekake"., (ami formára egy cipóra emlékeztet, sok mazsola, cukrozott narancs- és citromhéj van benne) aztán a "pepperkake" a fúszeres aprósütemény, aminek a tésztájából  házformát is csinálnak  A pepperkake házak feldiszitése a gyerekek igen "fontos" feladata. Minden évben versenyt hirdetnek szinte minden helyiségben, hogy kié a legszebb.
 
Julekake
 A karácsony másik jellegzetes süteménye a "kransekake", ami  a különböző méretű karikákból felrakva karácsonyfa formát mutat. Teletúzdelik pici, norvég, papirzászlókkal.  A tésztája marcipánból készül, nagyon finom.

 A süteményeken kívül, készül még a speciális "multekrém", ez a narancssárga színű törpemálnából és tejszínhabból készül. Érdekes íze van, egyáltalán nem hasolnit a málnára.

narancssárga törpemálna
És a karácsonyi, családi összejövetelek elmaradhatatlan desszertje a rizskrém, ami nem más, mint tejszínhabbal összekevert tejberizs. A tejszínhabtól nagyon könnyű és selymes ízű lesz. Kétféle képpen eszik, vagy "vajszigetet" csinálnak a közepébe és megszórják fahéjjal,  vagy leöntik egészen sűrű levű cseresznye kompóttal.
Attól lesz speciálisan karácsonyi desszert, hogy ilyenkor teszenk bele 3 szem mandulát. És aki megtalálja a mandulát benne, az kap valami pici ajándékot.

Rizskrém  "vajszigettel"

.

2 megjegyzés:

  1. Néhány kép (az én gépemen legalábbis) nem jelenik meg.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg? Melyek azok? Ha megirod, akkor felteszem másképp.

    VálaszTörlés