2011. március 11., péntek

Norvégia az én szememmel.........(47)

.


Geirrød

Odin Geirød királynál


Raudnung királynak két fia volt, Geirrød és Agnar.  Geirrød 8 éves volt, Agnar 10.
Egy nap a két testvér kievetta tengerre kis halakat fogni. Hirtelen nagy szél kerekedett és kivitte a csónakjukat a nyilt vizre, majd az éjszaka folyamán, partra sodorta őket.
Geirød és Agnar nem tudta hol vetődtek partra, de nemsokára egy gzadaságban kötöttek, ki, ahol a gazda és felesége élt. Befogadták őket és ott töltötték a telet.
A házaspár akiké a gazdaság volt  nem volt más, mint Frigg és Odin. Frigg nevelte Agnart és Odin Geirødöt. Amikor megérkezett a tavasz a fiúk kaptak egy hajót. Mielőtt hazaindultak volna a gazda félrevonta Geirødot és mondott neki valalmit, amit senki más nem hallott.
A hajó gyorsan haladt és nemsokára otthonuk partjaihoz közeledtek. Geirød a hajó orrában állt és mielőtt még kikötöttek volna kiugrott belőle és a partra ment. Meglökte a hajót és odakiáltotta Agnarnak, hogy vigyázzon, hogy a manók el ne kapják. A hajó Agnarral kisodródott megint a nyílt vizre.
Geirød felment az apja gazdaságába, ahol nagyon örültek neki és avval a hírrel fogadták, hogy amig ők távol voltak Raudung király meghalt. Így  Geirrød lett a király apja után.  Erős uralkodónak tartották.
Egyik nap Odin és Frigg fent ült a magaszéken, Lidskjalvon és  körbenéztek a világon, amikor Odin el kezdett beszélni a két testvérről. A ő nevelt fia, király lett és uralkodott a királyságban, mig Friggé gyerekeket nemzett egy óriásasszonynak.
Frigg elfogadta ezt, de aggódott  Geirrød miatt is.  Geirrød egszerre volt kapzsi és irigy. Soha nem kinált meg idegent semmivel és nem látott szivesen vendégül senkit.
Odin nem hitt ebben és fogadást ajánlott Friggnek.
Frigg elküldte a szolgáló lányát  Fulla-t a királyhoz. Filla fiigylemeztette. hogy nemsokára egy varázsló érkezik az országába. Onnan fogja felismerni, hogy a kutyák nem fogják megugatni az idegent.
Hogy a király nem ad ételt az embereknek, az Fulla hamar kitalálta. Akkor jött egy ember. Mivel a kutyák nem ugatták meg Geirrød rögtön börtönbe záratta. Az emberen egy kék szörmekabát volt és azon kivül, hogy Grimne a neve, semmit nem mondott.
A király, hogy beszéljen az idegen, megvesszőztette és utána kiköttette két máglya közé. Ott ült 8 napon át.
Geirrødnek volt egy 10 éves fia, akit Agnarnak hívtak a nagybátyja után. Odament Grimnéhez és egy vizzel teli szarut adott neki és azt mondta, hogy rossz dolog volt az apjától, ok nélkül megvesszőztette. Amikor átvette a szarut a fiútól és elkezdett inni belőle, a szörme kabátja tüzet fogott, ő meg elkezdett beszélni.
Először Veratynak nevezte magát és dicsérte a fiatal Agnart, hogy ő volt az egyetlen  aki segitett rajta. És, hogy Agnar lesz az, aki az országot fogja vezteni.
Ezután elkezdte sorolni az istenek 11 lakhelyét.  Hogy Thor a Trudvangerben lakik, amig az istenek élnek, Ull épített egy termet Ydalerban és Frøy Alvheimben él.
Odin és Såga  a "Søkvabekk" aranycsészéből iszik  Valhallban az Örömotthonban, Odin mindennap kiválasztja, kik fognak a csatákban meghalni.Hogy 540 ajtó vezetett Valhallba és, hogy 800 halott hős lélek tud egy ajtón egyszerre átmenni. Hogy Trynheimben Tjatse lakik és utána a lánya Skade fog ott élni. Balder Breidablikben fog temet épiteni, Heimdal Himmelberg mellett döntött, míg Frøya Folkvangban uralkodik és Forsete lakhelye Glinte és Njordé meg Noatun.
Grimne folytatta. Leírta az életet Valhallban.  Minden reggel kirepülnek Odin hollói  Hogin és Munin, hogy körbe pásztázzák a Földet. Hogy Adrimne a mindig tele lévő Eldrimne sepernyőben megfőzte a disztnót Særimnet, aki mégis mindig él este. Hogy a Valkyrök vezették a csatában elesetteket, Hogy a Heidrun kecske Valhall tetején állva, rágcsálta Yggdrasil ágait. Hogy a szarvas Eiktyrne is marcangolta az ágakat és ahol a szarvai megsértették elkezdett csepegni,  amiből folyók  lettek. Grimne elmesélte a csodásfa három gyökerét, ahol az állatok élnek.
Ahogy sorolta Grimne ezeket a dolgokat, hamar kiderült, hogy ő nem más, mint Odin.
Megjövendölte, hogy  Geirrød király napjai meg vannak számlálva és elvesztette Odin barátságát. Odin megjósolta, hogy egy balasetben fog meghalni, amit a kardja okoz.
Geirrød király ült a kardjával a térdén, ami félig volt kihúzva a tokjából.  Akkor értette meg, hogy Grimne nem más, mint Odin. Felállt és ahogy meg akart fordulni, megbotlott és beleesett a kardjába. Abban a pillanatban eltünt Odin.
Így lett Agnar a király a királyságban...

Agnar és Grimne(Odin)


.

3 megjegyzés:

ancsapancsa írta...

Lassan doktorálhatok norvég mitológiából. Bár a neveket még keverem. :-)

ancsapancsa írta...

Össze-vissza kalimpáltál a klaviatúrán, de csak kihámoztam a lényeget! :-ĐĐĐ

Luca írta...

Höhö. Norvégul irtam a neveket.....
Vagy nem arra gondoltál?

Megjegyzés küldése