2012. április 16., hétfő

Elkezdődött a tárgyalás...........

.


Ma kezdődött  Breivik tárgyalása és 10 hétig tart előreláthatólag.  Már napok óta csak erről olvasunk az újságokban és hallunk a rádióban, tv-ben. Ami nem csoda, hisz július 22-e óta vár erre mindenki. Nagyon szomorú időszak elé nézünk. Sok minden napvilágra kerül. Nemcsak ennek az őrülnek dolgaiból, hanem mindenről, ami akkor  és utána történt.  Már eddig is voltak konzekvenciái pl. a rendőrség késlekedésének, már lemondtak emberek. De tartok tőle, nagyon sok minden előjön most, amikor a túlélők vallomást fognak tenni a tárgyalás során.
Szigorú biztonsági intézkedéseket tettek, hogy megvédjék ezt a szemétládát attól, hogy valaki bántsa. Biztonsági üveggel választották el a nézőktől.  Helyszini közvetitést adnak a tárgyalásról, csak Breivik beszédét nem fogják közvetiteni, ami szerintem is jó döntés.
A túlélőknek nagy trauma lesz, a meggyilkolt fiatalok hozzátartozóinak szintén. És mindenki várja az itéletet. Hogy mi lesz? Nem tudni. Az első pszichológiai vizsgálat eredményei alapján nem büntethető. Akkor pszichiátriai intézményben töltené élete hátralévő napjait (reménykedve abban, hogy nem lesz majd egy pszi, aki sok-sok év múlva úgy dönt meggyógyult......)  Ezen az eredményen olyan sokan felháborodtak, hogy kirendeltek még  egy pszichológiai csoportot megfigyelésére, akik azt mondták, büntethető, mert tudta mit csinál. Akkor meg börtön. De mennyi? Nálunk a leghosszabb életfogytiglani 21 év, de egy börtön év 9 hónap. Számoljunk csak, az gyakorlatban nincs 16 év.  Tényleges életfogytiglanról nem hallottam még.  A börtön büntetésnek van még egy velejárója, már tavaly vérdijat tűztek a fejére az alvilágban. Tehát nagy a valószinúsége, hogy nem jön ki élve a börtönből.....
Szóval rengeteg kérdés felvetődik.
A  krízis csoport vezetői kiosztanak kitűzőket, hogy a média munkatársait távol tartsák azoktól  a hozzátartozóktól, akik nem akarnak nyilatkozni a nyílvánosságra kerülő eseményekről.
Hosszú ideig átéljük újra a borzalmakat, részletesen leirva. Ma 1 óra 25 percig tartott  a 77 áldozat és a 42 sérült névszerinti és sérülések szerinti felsorolása. Breivik egész idő alatt érzéketlenül  ült. Viszont elsirta magát, amikor bemutatták az általa készitett propaganda filmet.
A tárgyalás azért tart ilyen sokáig, mert bemutatnak minden filmet, minden hangfelvételt ami a támadás ideje alatt történt, a kormány negyed felrobbantásától az Utøya-n történt letartóztatásáig.
A túlélő fiatalok közül sokan abban reménykednek, hogy a tárgyalás és az ítélet hozatal után végre megnyugodhatnak.
Nagyon remélem, hogy így  lesz......

.

6 megjegyzés:

Böbe Morzsák írta...

Borzasztó! Ma nálunk is sokat foglalkoztak vele a tv-ben, rádióban.

BORI írta...

Gondoltam ma, hogy mailben érdeklődöm...de lám, itt mindenről beszámoltál! Nagyon elkeserítő, amit a hírekben hallottam a tárgyalásról....

Luca írta...

Nem hallottam az otthoni hireket. De most olvasni a dolgokat éppen olyan felkavaró, mint amikor megtörtént a dolog. Mert ugye arról nem sok szó esik, pl. hogy a megsérült, életben maradt gyerekek, fiatalok mennyit szenvedtek, hány műtéten estek keresztül és hánya maradtak nyomorékok.... és nem tudnak aludni. Könyvet írnak, blogokat, hogy kibeszéljék magukból, amit tulajdonképpen nem lehet.
Fáj a szivem olvasni a hireket, a riportokat.

Luca írta...

Szinte az egész világ figyelemmel kiséri a tárgyalást.

ancsapancsa írta...

én is hallottam a hírekben. Szomorú, hogy ilyen megtörténhet.

Luca írta...

Ez egy borzalom.

Megjegyzés küldése