2012. április 27., péntek

Továbbtanulás a napirenden


.
Nóri is elérkezett a továbbtanulási kérdéshez. Januárban egyik nap avval jött haza a suliból, hogy milyen jó lenne Londonba menni egyetemre. Mint utóbb kiderült egy volt iskola társuk volt bent élménybeszámolót tartani és ő Londonba jár. Nóri teljesen beindult.  Hát nem mondom, hogy elájultam az ötlettől.  De hát ebbe nem szólhat bele az ember, ez teljesen az ő döntése.
Azt már emlitettem, hogy Nóri média-kommunikációt tanul, ami nagyon széles területet takar. A grafikai designe-tól, bútor tervezésig, művészi fotózásig rengeteg lehetőséget rejt.
Az itteni iskolai rendszerben a 8. osztálytól próbálják terelgetni a gyerekeket a nekik megfelelő, őket érdeklő szakmák kiválasztásához.  Erre három évük van és egy kapcsolattartó tanár fogalalkozik velük.
Minden évben kétszer irnak  feladatokat, teszteket, elbeszélgetnek velük, hogy kideritsék mi érdekli őket, és mihez van tehetségük. Ennek megfelelően ajánlanak aztán középiskolát. Nem szólnak bele, hogy hova jelentkezzen bármelyik gyerek, de megpróbálják irányitani őket. Nórinak már középiskola választáskor is voltak gondjai, mert két dolog érdekelte nagyon, az egyik a média volt, a másik meg a lovak. Tök ellentétes dolgok. Nagyon sokáig tipródott rajta, mert  először állatorvos, aztán állattenyésztő körben gondolkodott. Végül is a média-kommunikációt választotta.  Ebben a középiskolában 3 évig tanulta a szakma különböző területeit, filmhangositás, fimkészités, fotózás, web tervezés, plakát készités stb. Első osztályban nyitottak egy mappát, amibe a három év alatt készült, összes dolga bekerült. Erre azért van szükség, hogy amikor a 3. évben továbbtanulási szimpóziumot szervezetnek az ország összes, végzős középiskolásának, meg tudják mutatni a munkáikat a szimpóziumon résztvevő egyetemek képviselőinek. 
Februárban volt ez a rendezvény, ahol az angliai egyetemek képviselőjének nagyon tetszettek Nóri munkái, egyetlen kifogása volt csupán, hogy nem saját fotó anyagait dolgozta fel a képeihez. Azt mondta, hogy március végén Oslóban lesznek az angliai egyetemek képviselői és oda hozzon három új munkát, ha azok is tetszenek fel van véve.
Nóri nagyon készült és várakozáson felül sikerült a bemutató, mert négy egyetem grafikai designe-szakára felvételt nyert- ha jelentkezik. Az egyik egyetem még az interaktiv designe-- szakot is megajánlotta neki.  Szóval amikor felhivott, hallottam a hangján, hogy madarat lehetne vele fogatni
Ahogy telt az idő, úgy jöttek elő a kétségei és eljutottunk oda, hogy mi lenne, ha kihagyna egy évet és csak utána menne egyetemre, addig meg dolgozna.  (Nagyon jó kis rész állása van már most is neki. Itt szinte minden fiatal dolgozik már a középiskola alatt. )
Aztán megérkezett a két oslói főiskoláról is a papir, hogy felvették mindkettőre.
Az itthoni iskolákba május végéig kell választ adni, hogy elfogadja-e a helyet, az angliaiakba meg június végéig. Sőt ott még az a lehetősége is megvan, hogy jegelheti a helyét egy évig.
Most itt tartunk.
Nagyon  remélem, hogy végül a tanulást fogja választan. De az sem lesz tragédia, ha mégis kihagy egy évet..........


Amikor még a ló is a képben volt...........


.

6 megjegyzés:

Böbe Morzsák írta...

Úgy látom Imola, Te nem akarsz Nóri helyett dönteni, csak mérlegeled a lehetőségeket. Mindig tudtam csodálni azokat a szülőket, akik erre képesek. Én nem tudnám elképzelni, hogy a gyerekem Londonba menjen! Nonókáéknál Máté orvosira jár, még egy év és rezidensképzés. Úgy néz ki, hogy külföldre mennek. Nagyon nehéz a nyelvemre csomót tenni. Csak segítenünk kell őket, de a döntés az övéké!

Luca írta...

Tényleg nem akarok(unk). Ez az ő élete. Mit mondjak engem is sziven vágott a dolog. De úgy látom Nóri is megijedt a lehetőségtől és most úgy néz ki, hogy inkább Oslóba tanulna.
Végül is az a dolga a szülőnek, hogy segitse a gyerekeit, ahogy te is csinálod.

Szilvi írta...

Nem irigyellek, ez nagyon nehéz döntés. De jól csinálod hogy nem irányítod őt , " csak " ott vagy a háttérben.

Luca írta...

Igen, abban biztos lehet, hogy mögötte állunk, akármit választ.

ancsapancsa írta...

Nagy dilemma! London hmmm... nagyon aggódnék, de biztosan jó tapasztalat lenne. Kíváncsi leszek, hogy hogy dönt Nóri.

Luca írta...

Van egy olyan érzésem, hogy London távolodik..... Tudod náluk a távolságok nem nagyon számitanak. Hiszen, ha Tromsőbe menne tanulni kétszer olyan messze lenne, mint Londonban......
Tudom, hogy hülye dolog, de nekem is megnyugtatóbb gondolat lenne, ha itthon maradna. De nem mondom neki. Mondjuk, ha itthon megy a főiskolára, annak is Londonban van a 3. éve.

Megjegyzés küldése