2012. április 13., péntek

Házi feladat.....





Kislányom tegnapelőtt délután avval fogadott, hogy kéne valami deszit csinálni, mert azt kapták feladatnak, hogy fényképezzenek le valami édességet.  Mondjuk hétvégén nem lett volna probléma, de azért hétközben nem nagyon szokott édesség állni az asztalon. Szóval elkezdtünk egyezkedni, hogy kora este milyen, gyors süteményt csináljunk. Több variáció is szóba került, mint csokoládés süti, vaffler, tatin, muffin. Aztán eszembe jutott, ez az almás-tejszines desszert, ami echte norvég édesség.  Nevének szószerinti forditása,  "lefátyolozott parasztlány" . Ami a fátyol alatt lévő meglepetésre utal, hogy az egyszerű hozzávalókból fenséges édesség lesz. Gyors, nagyon finom és jól mutat a rétegek miatt az üvegpoharakban és persze a fényképen is.
Íme itt az eredmény és a recept leírása.

Almás-tejszínes desszert (Tilslørte bondepike):

5-6 alma
75 gr cukor
fahéj izlés szerint
2 dl viz
3-4 dl finom zsemlemorzs
4 ek cukor
2 ek vaj
3 dl tejszin (német márkájú, ahhoz nem kell fixáló)

Az almákat meghámozzuk  és kis kockákra felszeleteljük  és a cukorral, fahéjjal megfőzzük.. Az alma savanyúságától függően édesitjük.
A zsemlemorzsát a vajon megpiritjük  és kicsit megcukrozzuk, hogy édes legyen.
A tejszinből jó kemény habot csinálni.
Aztán egy nagy tálba, vagy szép üvegpoharakba rétegezzük.
Almapép-morzsa-tejszin-almapép-morzsa.. ...-tejszin.
Kicsit állni hagyju hogy a morzsa kicsit átnevesedjen az almától. Ha nincs türelmünk megvárni, rögtön fogyasztható.

Nóri a felső képet adta be többek között. Én meg megmutatom egyenként.





8 megjegyzés:

  1. Jöhet fénypostával! Nyitom az ablakot!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a receptet ,nagyon finom lehet ,majd ki próbálom!

    VálaszTörlés
  3. Jópofa lehet ez a zsemlemorzsás-almás-tejszínhabos poharas desszert! Kár, hogy nem előbb vettem észre, a holnapi vendégeknek babapiskótás-pudingos krémet készítettem... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd legközelebb megcsinálod. Én a babapiskótás sütit is szeretem.

      Törlés
  4. Szeretem az almás desszerteket, gyanítom hogy hamarosan kipróbáljuk, majd beszámolok róla. :) Köszi a receptet!

    VálaszTörlés