2012. május 17., csütörtök

Nemzeti ünnep van, 17. mai


.



Minden évben kicsit irigykedve nézem  az Alkotmány megünneplését. A felvonulások után a nap megünneplése, általában családi és baráti  ünneppé válik. Hasonlóan a karácsonyhoz, vagy keresztelőhöz, esküvőhöz stb. Mindig arra gondolok, milyen jó lenne otthon is ünnepelni. De ilyen közös ünneplésre, csak a régi Május 1-k, májálisai emlékeztetnek (biztos a korral jár....)

1814. május 17-én fektették le a norvég alkotmányt.  1836-ban lett nemzeti ünnep, de már 1815-ben ünnepelték Trondheimben.   Manapság a  megünneplése a tradiciók jegyében telnek, amire rányomja bélyegét, egy  független jogállamiság, ahol a demokratikus jogok mindenkit megilletnek.  A gyönyögű, hagyományo népviselet használata, még jobban megerősiti at ünnep nemzeti egységét.Az élet összes területén megjelnik a nemezeit szin, a kertekben, a süteménykben, a lakásokban.
Az önkormányzatok szervezik a Május 17-i eseményeket. Délelőtt a gyekek, iskokások vonulnak fel, délután meg a felnőttek. Nincs tribün ami előtt a felvonulás töténik. Általában egy kijelölt hely van, ahol felvonáls végén mond valaki egy beszédet megemlékezve a mai napról.  ( nem polikusok), aztán lehet választani a programok közül, ki hova megy.  Általános szokás, hogy a baráti társaságok, ismerősök beülnek egy süteményre, fagyira, kávéra valahova. Ilyenkor minden kávéző, étterem, fagylalatozó dugig van. Általában az iskolákban is szerveznek mindenféle játékos vetélkedőket  is. Ezért aztán sokan ezt napot, a gyerekek napjának is tartják.
Egyedül Oslóban szervezettebb a felvonulás, ott a Carl Johans úton vonulnak a Királyi Palota elé, ahol a királyi család a balkononról üdvözli a felvonulókat.
Még egy ünneplés csatlakozik ehhez a naphoz. A végzős középiskolások ezen a napon ünneplik meg, hogy befejezik a tanulást
Egy kis  ízelitő képekben a napról:

2012. május 17. Sandefjord

Carl Johan úton vonulnak a Királyi Palota felé
Nessaby - időjárás független a felvonulás

Felvonulás nemezeti viseletben


Jól esik megpihenni
Május 17-i gyömölcsök

Május 17. torta

És mégegy ünnepi torta
A virágok se maradjanak ki

És egy csokor

Hurra for 17. Mai!


.

8 megjegyzés:

  1. Köszi a beszámolót! Most legalább ezt is megtudtam. Nagyon jók ezek a torták, gyümölcsök!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt a pavlova tortát tuti megcsinálom valamelyik hétvégén. Folyik tőle a nyálam............

      Törlés
  2. Édesek a kisfiúk a mellénykében:))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reggel én is megcsodáltam a szomszédék 2 éve Thomas-át, ő is így volt felöltöztetve. Annyira édes volt.

      Törlés
  3. Imola, köszönöm az érdekes beszámolót!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Imola! Köszönöm ezt az érdekes cikket! Nagyon tetszett az írás is és a képek is! A férjed pulóvere is csodaszép!

    VálaszTörlés