2012. május 11., péntek

A tárgyalás...

.



 Mióta elkezdődött Breivik tárgyalása azon agyalok, hogy írjak-e róla.  Végül is két dolog miatt teszem, az egyik, hogy rendhagyó módon zajlik a vád felolvasása és egy ma történt esemény miatt.
Eleinte nem értettem, hogy miért tart olyan sokáig majd a tárgyalás. De hát a vádirat felolvasása és a túlélők tanúskodáa is már harmadik hete tart. Nagyon feszült légkör van a tárgyaláson, hiszen mégegyszer át kell élni mindenkinek a borzalmakat, akik tanúskodnak azoknak is és akik elvesztették a gyereküket, hozzátartozóikat. Sokan pl. csak úgy vállalták a tanúskodás, hogy Breivik nem volt a teremben.
Rendhagyó módon történt a vád felolvasása. A tárgyaló teremben áll egy bábu, amin minden egyes áldozat séfülését bemutatják. Közben a falra kivetitik a fényképét, miközben felolvassák a tényket,  hány éves volt, hol találták, milyen sérülései voltak, melyik volt halálos, mikor állt be a halál, mennyi ideig élhetett, stb. és a legvégén a hozzátartozók utolsó bucsú szavait róla . Ez utóbbi teljesen  szokatlan dolog, de valahogy úgy érezte mindenki, hogy ez sokat segit a végső elengedéshez. A szigeten 69 -en haltak meg, 35 férfi ás 34 nő. 67 személy lőtt sebektől,  1 személy lövéstől és fulladástól és 1 fiatal vízbe fulladástól. 15 éves volt a legfiatalabb és 52 a legidősebb. A rengeteg sérült közül nagyon sokan marandandó sérülést szereztek, elvesztették végtagjaikat, látásukat hallásukat, stb.  Olyan megrázó tanúvallomásokat  hallani, hogy időnként mindenki sir a teremben, beleértve a bírónőt is. Egy ember ül szinte érzelem mentesen, Berivik.
A mai napig rendben mentek a dolgok. De ma az egyik hozzátartozónál elszakadt a cérna és hozzávágta a cipőjét Berivikhez. Nem őt találta el, hanem a védőjét. A férfit kivezették a teremből, de aki végig angolul kiabált, hogy" menj a pokolba, megölted a testvéremet"
Voltak akik el kezdtek tapsolni, voltak akik azt mondták: végre!, voltak akik sírva fakadtak, de senkit nem hagyott érzelem nélkül a dolog...





Egyébként változatlannul nagy az összetartás az emberekben. Még a tárgyalás elején leszólta Breivik az egyik gyerek dalt. Erre másnap szakadó esőben, 40 ezer ember jött össze a Youns téren és énekelve vonultak a biróság elé. És a különböző városokban, és megint virág volt mindenhol......



 

.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz ennek a vége.

    VálaszTörlés
  2. Egyre gyakrabban olvasható, hogy élete végéig be lesz zárva. A kérdés csak, hogy hova.

    VálaszTörlés
  3. Borzasztó lehet a hozzátartozóknak, és a sérülteknek, újra tényszerűen végighallgatni mindent.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden tökéletesen rekonstruálva... Szerintem alig kibirható. Bár sok szülő azt nyilatkozta, hogy neki fontos volt, hogy tudja, hogy mi történt a gyermeke utolsó perceiben.

      Törlés
  4. Luca, ez döbbenetes! Nálunk már kb. 3 éve nincs kábel tv. Nagyon jó, mert én válogatom, hogy mit nézek meg! Az Interneten olvasom a híreket. Ez valahogy elkerülte a figyelmemet. Vagy önkéntelenül is kerülőm a szörnyű érzelmi megpróbáltatásokat. Most elolvastam a hírportálon. Hihetetlen, mennyi gyűlölet, harag és düh lehet ebben az emberben! A multikulturális kifejezést nem is tudom, hogyan értelmezi. Számomra nyilvánvalóan egész mást jelent. Köszönöm, hogy megmutattad ezt is. Kicsit más így hírt olvasni. Személyesebbé tetted! De nagyon fájdalmas!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tragikus olvsani a dolgokat. Olyan sokszor eszembe jutnak azok az emberek, akikre azt mondjuk szerencséjük volt, mert túlélték. Pl. akik megsebesültek. Megszámolhatatlan műtéten vannak túl és sosem lesznek egészségesek. Tönkre tette az életüket mindenféleképpen.

      Törlés