2013. május 10., péntek

Sajtos pogácsa másképpen




Kedvenc férjem már napok óta bablevesre vágyik. De bableveshez mindig jár valamilyen pogácsa. Régen, otthon ugye gondolkodás nélkül mondta volna mindenki, hogy tepertős pogácsa. Igen ám, de itt nem kapni tepertőt, ha meg sütök, sosem marad annyi, amit le lehetne darálni. Így aztán már mindenféle pogácsát sütöttem helyette. A legjobban, a túrós, juhtúrós és a sajtos ízlett a családnak.
Miután juhtúró sem kapható, így azt igyekszem megspórolni a körözötthöz, ezért az kiesett a választékból. Végül is a sajtos mellett döntöttem. De nem a szokásos sajtosat készitettem, mert volt a hűtőben egy doboz,régebben kinyitott philadelphia krémsajt és féltem, hogy tönkremegy.  Nem bántam meg, hogy felhasználtam. Valami isteni pogácsa lett belőle.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
15 dkg vaj
300 dkg krémsajt
15 dkg reszelt sajt
3-5 kanál tejföl
1 tojás sárgája
1 tojás (kenéshez)
2 kk só
1/2 csomag szárított élesztó
1 ek sötőpor

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd bele keverjük a többi hozzávalót.  (A reszelt sajt egyharmadát eltesszük a pogácsa megszórásához.) Jól átgyúrjuk  és kb. fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk. A knyújtott tésztát feltekertem  és azt ismét kinyújtottam. Ekkor egy hosszú téglalapot kapunk, amit négyrét hajtottam és újra kinyújtottam.  Bekockáztam a tetejét, majd kiszaggattam. Megkentem tojással, rászórtam a maradék reszelt sajtot, majt előmelegitett sütőben  200 °C-on  megsütöttem.












8 megjegyzés:

  1. Szia!

    Mostanában én is pogácsákról álmodom, és sütögetek is, mert a kicsi lányom nagyon szereti. Mennyi sima élesztőnek felel meg a fél csomag szárított?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kb. 2 1/2 dkg-nak. Én szinte mindenhez száritottat használok.

      Törlés
  2. Nagyon jól hangzik, és jól is néz ki.Imádom a pogácsát, bármikor megtudom enni, na és a bableves nekem is pogácsával az igazi. Krumplisat nem szoktál sütni? Legjobb a maradék hagymás krumpliból
    készült. Na most aztán jól megkívántam,így este tíz után.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De szoktam krumplisat is. Én imádok mindent ami krumplis.....
      Virtuálisan ehetünk este 10 után is :D

      Törlés
  3. Kérek szépen egy pár darabot.... :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt nagyon jól kifundáltad Luca! Következő bablevesünk mellé előjegyezve, aztán majd beszámolok! ;-))

    VálaszTörlés