2013. december 5., csütörtök

Grillezett lazac kapros-majonézes-tejfölös szósszal


Szeretjük a halat és mégis aránylag ritkán eszünk. Most, hogy Zolinak jobban oda kell figyelnie a kajálásra, a hal bekerült a heti étrendbe. Általában, tőke halat vagy tonhalat sütöttem, a lazacért valahogy nem voltunk oda, mert  nekünk nagyon "tömény" íze volt. Aztán pár hete egy áruházi kóstolón valami isteni grillezett lazacot ettünk mangóchatni-.kesam krémmel. A kesam olyan mint a tejföl, csak egy picit tejszínesebb és sűrűbb.  Valami nagyon finom a kettő kevereke.  Szóval annyira ízlett ez a lazac, hogy a következő héten én is csináltam és azóta minden héten egyszer sütök. Alkottam hozzá egy olivaolajas pácot és egy kapros-majonézes mártást.

A lazac szeleteket a sütés előtt egy órával kicsit bepácolom és berakom a hűtőbe

Pác:
1- 1,5 dl olija olaj
1 gerezd reszelt foghagyma
1 ek soya szósz

bors
grill fűszerkeverék
kakukkfű


A sütőt előmelegitem 210 fokra, felső sütéssel(grillezéssel). A tepsibe sütőpapírt tettem, ( a kicsorgó zsír fröcsögj mindenfelé) és arra teszem a sütőrácsot, amire a lazac szeleteket fektetem és mindkét oldalát 4-4  percig grillezem. Amikor elkészül, megszórom egy kis kaporral.
Köretként bármilyen párolt, sütl zöldség illik hozzá. Én ma sárgarépa, brokkoli, karalábé, krumpli, póréhagyma, vöröshagyma keveréket sütöttem. . Miután a mangóchatnis tejföl édes (2 tk mangóchatnit összekeverek 1 dl tejföllel) így, inkább kapros-majonézes szószt készitettem.

Kapros-majonézes-tejfölös szósz:
1 dl tejföl
1 ek majonéz
1 tk mustár
bors, só, pici cukor
kb. 1 ek apróra vágott kapor



Nagyon finom és nagyon egészséges.







4 megjegyzés:

  1. Hasonlót már készítettem, nagyon jól hangzik ez is, a kesam tényleg finom. Nálunk az egyik kedvenc a lazac, nem lehet belőle eleget sütni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is eljutottunk ehhez az állapothoz. Nem tudok eleget csinálni. :)

      Törlés
  2. Akkor most azonnal indulok hozzátok, mert tudod, a lazac a gyengém....Karácsonyra már megvettem a saját adagunkat.... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos már elfogyott.... :), de mire ideérsz csinálok majd újra

      Törlés