2014. május 30., péntek

Kisérleti projekt....



Nagyon szeretjük az aszalt gyümölcsöket. Főleg Zoli. Viszont ezeknek  egy nagy hibája(már az ő szempontjából), nagyon cukrosak, a másik, meg hogy nagyon drágák. Mostanában a svédeknél mindenféle aszalt gyümölcsöt lehet kapni, olyanokat is, amikről nem is gondoltam, hogy aszalható. Pl. az eper., a gyömbér, kiwi....
Amikor hazajöttünk el kezdtem kutakodni, hogy itthon ezeket hogy tudnám elkészíteni cukor nélkül.
Az aszalógép jó megoldás, de nincs. A sütőben három napig 40-50 fokon kéne szárítani. És akkor jött az ötlet, az ősrégi dolog, a napon való szárítás, amire azt mondják kb. egy hét alatt lesz tökéletes.  Miután fantasztikus idő van, már több, mint 18 órát süt a nap, itt az alkalom a próbára.
Hétfőn gyümölcs akció volt az egyik bevásárló központban, így rögtön be is vásároltam. Felszeleteltem vékonyra az epret, a kiwit, a papaját és a mangót. Egyenlőre csak kisérleti mennyiségban.  Papírral bélelt tepsire és tálcákra kitettem a napra.



Miután sok madár van a kert körül (szomszédasszonyom kényezteti őket) így ki kellett találnom valami védelmet. Jobb hiján a rácsokat a sütőből
.



A gyönyörű napsütéses idő hihetetlen gyorsan megszárította a gyümölcseimet. A hétfőn délelőtt kirakott gyümölcsök, gyakori forgatással kedd estére megaszalódtak. Isteni finomak lettek.


Gondolom mondanom sem kell, hogy pillanatok alatt elfogyott.
Érdekes tapasztalatokat szereztem. A vékonyra szeletelt gyümölcs nagyon gyorsan aszalódik. Az eper zsugorodott össze a legjobban.  A madarakat nem izgatta addig a dolog, amig "nyersek" voltak. Mire észbe kaptam, a papaja megszáradt kockáit szépen megdézsmálták.... Szóval ki kell találnom, hogy takarom le (tüllel ?), hogy megvédjem.
Egy biztos, a kiséleti projekt tökéletesre vizsgázott. Lesz folytatása a dolognak. Még a gyömbért kell valahogy közéjük hoznom, mert az Zoli egyik nagy kedvence.




8 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nagyon kevés van, de van. Egyébként a rovarok miatt is le akarom takarni legközelebb....

      Törlés
  2. Egyszerű de nagyszerű ötletnek tűnik...várom a további kísérlet-eredményeket a madarak/rovarok védelme tekintetében... :)

    VálaszTörlés
  3. Várom a folytatást, tudod mi szoktunk aszalni igaz géppel. de az eper eddig kimaradt. Megpróbálom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom az aszalt eper. De az lesz a legkisebb....

      Törlés
  4. Na akkor mondom a tutit. Valami fa keretet kellene (pl régi fiók, alja kiüt) Az aljára feszíts szunyoghálót, azt szögeld fel. Tetejére is mehet a szunyogháló, csak úgy, hogy azt Te tudd nyitni. Így alulról is szellőzik a gyümi, nem kell annyit forgatni, de se a madár, se a bogár nem fér hozzá. De a tüll is jó lefedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ötlet jó. Már a második adag tűltakaróval készült.

      Törlés