2014. december 2., kedd

Fügebor, ahogy a nagymamám készítetteA régi szakácskönyveim és a receptek között a fügebor lett a legnépszerűbb.  A lefényképezett oldalt nem nagyon lehet elolvasni, így közkincsé teszem Mamika fügebor recepjét.

Hozzávalók:  1 kg füge
1 dkg élesztő 3x
1 kg cukor  3x
1 dkg borkő 3x
3 l víz 3x

Az  egy kiló fügét felvágjuk, nagy üvegbe tesszük. 1 dkg élesztőt,  1 dkg borkövet teszünk rá. A 3 liter vizből és az 1 kg cukorból szirupot főzünk és kihűtve a fügére öntjük.  Két hétig állni hagyjuk, majd leöntjük róla   levet és eltesszük. Az üvegbe maradt fügére ismét ráteszünk 1 dkg élesztőt, 1 dkg borkövet. A 3 liter vízből és az 1kg cukorból szirupot főzünk és kihűtve ráöntjük. Ezt is két hétig hagyjuk állni. Ezt is két hétig hagyjuk állni, majd a levet leszűrjük és harmadszor is megismételjük az egész folyamatot. De az utolsó esetben 3 hétig hagyjuk érlelődni a levet. Azután a három levet összeöntjük és üvegekbe töltjük.
Mindjárt élvezhető, de évtizedekig is eltartható.  Állítólag a tokaji szomorodnira hasonlit...


Jó munkát hozzá! Remélem siker koronázza majd a próbálkozásaitokat!
Nálunk a pikáns az volt a dologban, hogy a nagymamám egy kék zsiros bödönben  érlelte a borait. Nemcsak fügebort készített, hanem pl. ribizli bort is.
6 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Nagyon szépen köszönöm! Biztos, hogy kipróbálom, nem tűnik nehéznek. Majd beszámolok róla, kb. 3 hónap múlva! :)

Luca írta...

Nagyon szivesen. Remélem finom lesz!

BORI írta...

Jaj, ez a fügebor izgalmas dolog!
Családi történet, hogy a ma idős nagynéném fügebort készített anno...és a leendő férje ivott belőle....ennek volt köszönhető második házassága. :)

Luca írta...

Ez jó.... Úgy látszik régen nagyobb divat volt fügebort csinálni

teller-cake írta...

Kedvem támadna azonnal kipróbálni... :-)) Jól értelmezem, hogy friss füge kell hozzá, nem aszalt?

Luca írta...

Azt olvastam, hogy az aszalt fügéből is lehet, Le kell darálni, és csak 75 dkg cukor kell bele + 20 gr citromsav. Biztos, hogy ne legyen annyira édes.

Megjegyzés küldése