2014. december 2., kedd

Fügebor, ahogy a nagymamám készítette



A régi szakácskönyveim és a receptek között a fügebor lett a legnépszerűbb.  A lefényképezett oldalt nem nagyon lehet elolvasni, így közkincsé teszem Mamika fügebor recepjét.

Hozzávalók:  



1 kg füge
1 dkg élesztő 3x
1 kg cukor  3x
1 dkg borkő 3x
3 l víz 3x

Az  egy kiló fügét felvágjuk, nagy üvegbe tesszük. 1 dkg élesztőt,  1 dkg borkövet teszünk rá. A 3 liter vizből és az 1 kg cukorból szirupot főzünk és kihűtve a fügére öntjük.  Két hétig állni hagyjuk, majd leöntjük róla   levet és eltesszük. Az üvegbe maradt fügére ismét ráteszünk 1 dkg élesztőt, 1 dkg borkövet. A 3 liter vízből és az 1kg cukorból szirupot főzünk és kihűtve ráöntjük. Ezt is két hétig hagyjuk állni, majd a levet leszűrjük és harmadszor is megismételjük az egész folyamatot. De az utolsó esetben 3 hétig hagyjuk érlelődni a levet. Azután a három levet összeöntjük és üvegekbe töltjük.
Mindjárt élvezhető, de évtizedekig is eltartható.  Állítólag a tokaji szomorodnira hasonlit...


Jó munkát hozzá! Remélem siker koronázza majd a próbálkozásaitokat!
Nálunk a pikáns az volt a dologban, hogy a nagymamám egy kék zsiros bödönben  érlelte a borait. Nemcsak fügebort készített, hanem pl. ribizli bort is.








23 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm! Biztos, hogy kipróbálom, nem tűnik nehéznek. Majd beszámolok róla, kb. 3 hónap múlva! :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, ez a fügebor izgalmas dolog!
    Családi történet, hogy a ma idős nagynéném fügebort készített anno...és a leendő férje ivott belőle....ennek volt köszönhető második házassága. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez jó.... Úgy látszik régen nagyobb divat volt fügebort csinálni

      Törlés
  3. Kedvem támadna azonnal kipróbálni... :-)) Jól értelmezem, hogy friss füge kell hozzá, nem aszalt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt olvastam, hogy az aszalt fügéből is lehet, Le kell darálni, és csak 75 dkg cukor kell bele + 20 gr citromsav. Biztos, hogy ne legyen annyira édes.

      Törlés
  4. Elkezdtem megcsinálni a fügebort. Azt kérdezem, hogy elég, ha egy kis tányérral letakarom, szóval nem légmentesen? Hideg, vagy melegebb helyen kell érlelni? Világosban vagy sötétben? A választ előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juli, elég csak letakarni, A forráskor gázok keletkeznek, azt meg nem szabad légmentesen lezárni. Meleg, árnyékos helyen érdemes készíteni. Nálunk a fürdőszobában volt, de bárhol a lakásban lehet tartani, ahol nincs útban. Remélem finom borod lesz!

      Törlés
    2. Kedves Luca! Képzeld, szépen alakul a dolog!Viszont az első két üveg zavaros.Ha összeöntöm,akkor mindegyik zavaros lesz. Majd az üvegekben fög leülepedni? Vagy aaddig kell szűrni, ülepíteni, ameddig letisztul?Előre is köszi a választ!

      Törlés
    3. Azt olvastam, hogy elég sokáig ülepedik, tovább mint amennyi ideig forr. Találtam egy blogot ahol a pasi elejétől végig naponta megírja a tapasztalatait a füge borrá való válásáról :)) Érdemes olvasgatni.Remélem a végén szép tiszt a borod lesz! https://fugebor.wordpress.com/2016/12/22/hatvanhetedik-nap-2016-december-22-csutortok/

      Törlés
  5. Én 2001-ben készítettem az első fügebort és az egyik üveg 2018-ban lett felbontva - hisz az unokák születésre készült - a másik üveg sajnos még üvegben! Kitűnő ízű és nagyon finom volt az első üveg! /2 literes diszüvegekben voltak, van/ Most 40 litert készítek! Már forr javában a kotyogó szépen dolgozik a hordókon! 2x 20 litert raktam el ugyan azon keverékkel! Hat hétig hagyom az egészet addigra jól kiforr! Utána egy 28 literes demizsonba megy a nagyobb rész a többit frissen elfogyasztjuk kisebb literes üvegekbe palackozva! Természetesen ez már arra az időre készül amikor már kicsi az esélye, hogy leszünk az unoka esküvőjére! Még most lesz 25-én két éves!:) /70+20-25/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az ember nem számít arra, hogy sokára lesznek unokái. Lehet ként találni valami más alkalmat az üveg felbontására.... :)) Én gyerek voltam, amikor a Nagymami csinálta a borokat. Így aztán nem tudom, mennyire volt finom. Viszont mindig csinált pálinkát és abból finom likőröket. A tojáslikőrből viszont gyerekként is kaptunk kóstolót.

      Törlés
    2. Egyelőre még várok! Sose lehessen azt tudni! Igaz, fogy az időm!:)

      Törlés
    3. Na, igen. De azért drukkolok, talán lesz tesó... :))

      Törlés
  6. Csináltam 30 litert ma átfejtettem és a színével nem vagyok kibékülve. Nagyon áttetsző. Lehet később sötétedik?? 3,- liter sűrűje maradt a ballonban, a többi szép tiszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos sötétedik kicsit az állásban. Gondolom finom lett.

      Törlés
  7. Még lassan forr egy kicsit. Van 3 hét karácsonyig. De finomodik.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a receptet, tavaly csináltam és idén is fogok. Nagyon bevált sikerem vab vala!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök neki, hogy finom lett a bor.

      Törlés
  9. Gondolo? Olvastam? Sajat tapasztalatok nincsenek?

    VálaszTörlés
  10. Most készítettem 4 litert, kérdezem forrás közben meg kell-e kavarni? Köszönöm ha valaki ad tanácsot

    VálaszTörlés
  11. Tavaly én is negcsináltam és mindenkinek nagyon ízlett. Idén is fogok, már kezdem is! Nagyon köszönöm a receptet. Juli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy jóé sikerült q bor. Sajnos én nem tudom kipróbálni a nagymami receptjét, mert Norvégiában csak desszertkén van füge. Remélem idén is finom borod lesz!

      Törlés