2015. március 1., vasárnap

"Karpatka" egy hagyományos lengyel sütemény....



A  dolog úgy kezdődött, hogy a múlt szombaton a lengyel szomszédaink meghívtak vendégségbe és ott kaptuk ezt a hagyományos, lengyel süteményt.  Csoda finom volt. Nekem rögtön a képviselőfánk jutott eszembe róla. Gondoltam ezen a héten megcsinálom. Miután megsütöttem találtam meg a neten az eredeti recepjét.  Az eredeti sütemény és az enyém között az volt a különbség, hogy én nem vajas krémmel, hanem  krémesbe való vanilia krémmel. 

Az eredeti karpatka:
Tészta:
4 tojás
120 g búzaliszt
125 g vaj vagy margarin
1/2 tk sütőpor
250 ml víz

Krém:
1 db vanilia puding
500 ml tej
100 g porcukor
100 g vaj vagy margarin
Porcukor a szóráshoz

A vizet felforraljuk a vajjal. Majd a sütőporral elvegyített lisztet hozzáadjuk folyamatos keverés közben. Amikor elválik az edényfalától levesszük a tűzhelyről és kihűtjük. Majd a tojásokat egyenként hozzákeverjük amig szép, fényes tésztát nem kapunk.
A sütőt előmelegítjük 220 C°-ra. 
A tésztát két részre osztjuk  Vajjal kikent, vagy sütőpapírral bélelt 25x30 cm tepsibe simitjük az egyik felét a tésztának és 30 percig sütjük. Majd ugyanígy megsütjük a másik lapot is. Egyenetlen dimbes-dombos felületet kapunk. Gondolom innen ered a sütemény nev

A krémhez a pudingot megfőzzük, kihűtjük, majd a vajkrémhez apránként hozzákeverjük. 
Az egyik lapot megkenjük a krémmel a másik lappal beboriítjuk. A tetejét meghintjük porcukorral, majd felszeltetljük.

Az én karpatkám:  (cukor és lisztmentes)
Tészta:
4 tojás
60 g rizsliszt
60 g kukoricaliszt
125 g kókuszzsír
1/2 tk sütőpor
250 ml víz

Krém:
4 tojás
600 ml tej
100 g stivia cukor
1 vaníliarúd kikapart magja
70 g kukoricakeményítő

A tészta ugynúgy készült mint az eredtinél.
A krémhez a tejet felforraltam a vaníliarúddal. A tojásokat kettéválasztottam. a tojássárgáját kikevertem a stiviával meg a kukoricakeményítővel majd a forrásban lévő tejhez adtam folyamatosan keverget. Amikor besűrűsödött levettem a tűzhelyről. Kemény habbá vertem a tojásfehérjéket majd óvatosan a forró vanilia krémhez adtam.
 Megtöltöttem a lapokat, megszórtam stiviával, majd felszeleteltem.




Szuper finom let. Vittem kóstolót a szomszémba. Azt mondták olyan mint a hazai..... :II






8 megjegyzés:

  1. Nem tűnik nehéznek az elkészítése. Olyan képviselőfánk és krémes keverékének nézem, ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ajánlani tudom. Annyival könnyebb, mint a képviselőfánk, hogy nem kell tökölni a golyókkal. A vajas krémmel is Isteni.

      Törlés
  2. Nagyon finomnak tűnik, a krémes sütiket nagyon szeretjük mi is, a vanília meg különösen kedvenc:)

    VálaszTörlés
  3. Szuper jó, szívesen megkóstolnám! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, Igazán nem is tudom, hogy a vajkrémmel vagy a hagyományos képviselőfánk krémmel finomabb.
      Neked semmiből nem áll megcsinálni . :))

      Törlés