2016. február 21., vasárnap

A kötött zsák elkészítésének leírása




Többen jeleztétek, hogy szeretnétek a kötött zsákot megcsinálni. Miután nem találtam meg a minta leírását, így a kép alapján készítettem el. Valószínűleg szerencsém is volt, hogy szinte azonos vastagságú fonalat kaptam. Mert a minta és a méretek szinte egy az egyben stimmeltek. 

A zsák kötésmintái: lusta kötés
                             csavart kötés
                             patent kötés 2sima, 2fordított

A csavart minta 10 szem,  1 fordított, 8 sima, 1 fordított. A 8 sima 4-4 szemes csavart mintát ad, ahol 2 szemet először jobbra, majd 2 szemet balra keresztezünk


A zsákhoz kb.  20 dkg (4 motring) középvastag gyapjú fonal szükséges és  3 1/2-es vagy 4-es kötőtű. (Ha nagyon szorosan kötsz, akkor érdemes a nagyobb tűvel kötni) 8 db nagyobb gomb
A zsák mérete: 0-3  hónapos korig (de 6 hónapig simán jó)

A zsákot az elején kezdjük kötni. 50 (48+2 szélszem) szemet felszedünk és a 2s, 2f patentmintával 9 cm-t kötünk. (A szélszemekről annyit szeretnék mondani, hogy én mindig az utolsó szemet kötöm le fordítottan és a következő sorban csak leemelem az első szemet.Így nagyon szép lesz a kötés széle.) Ezután mindkét oldalon felszedünk még 10-10 szemet és elkezdjük kötni a mintás részt.
1. sor:1 szélszem, 9 sima(ezt a 9 szemet kötjük lusta kötéssel, tehát minden sorban simán) 1 fordított, 8 sima, 1 fordított(ez a minta) 10 sima, minta, 10 sima, minta, 9 sima(szintén a lusta kötés ) 1 szélszem.
2. és minden páros sorban az első és utolsó 9 szemet kivéve  fedetten kötünk, ahogy látszanak a szemek
3. sor mint az első
5. sorban csak az első mintánál kötjük a csavart mintát. 1 szsz, 9s, 1f, 2 szemet jobbra keresztezünk 2 szemet segédtűre szedünk és a munka mögé tesszük, lekötünk  2 szemet, majd a segédtűn lévőket. Azután 2 szemet megint segédtűre szedünk és a munka elé tesszük. Lekötjük a hátul lévő 2 szemet majd a segédtűn lévőket, 1 f,  10 sima, minta (csavarunk), 10 sima, mita (csavarunk) 9s, 1 szsz
Innentől a 8 soros csavart mintát kötjük, ahol minden  7 sorban csavarjuk a szemeket.


A kötésmintákat ismételve kb. 38-40 cm kötünk. Ez lesz a zsák eleje.
Az utolsó csavarás után még kötünk 4 sort a 1szsz, 9 sima, minta, 10 sima, minta, 10 sima, minta, 9 sima, 1szsz
Amikor a 4. sor végére érünk, készen vagyunk a zsák elejével.










Ezután megkötjük a zsák hátát. A hátát  2 sima, 2 fordított patent kötéssel kötjük. Az eleje folytatásaként a háta első sorában ismét felszedünk mindkét oldalon 10-10 szemet, most ezek lesznek a lusta kötéssel kötött részek 
Tehát, 1 szsz, 9 sima, 2 sima, 2 forditott váltakozása.
Ha nem baba ülésbe készítjük a zsákot, akkor így kötünk az elejével megegyező hosszúságig (38-40cm). De minden 24. sorban gomblyukakat készítünk mindkét oldalon. A lusta kötés középső 3 szemét leláncoljuk, majd a következő sorban újra felszedjük a 3 szemet. 4 gomblyukat készítünk. Amikor elérjük a megfeleő hosszúságot a lustán kötött szél 9-9 szemét befejezzük és tovább kötjük a kapucni részt. A kapucni szélein 1-1 csavart mintával  és a 2 sima,  2 fordított mintával 28 cm-t (az volt a tapasztalatom, hogy szebb lett a kapucni széle, ha a szélszem után nem 1 hanem  2 fordított szemet kötöttem a mintában. Ez az jelenti, hogy egy szemmel kevesebbet kell befejezni a lusta szélnél), majd leláncoljuk a szemeket és összevarrjuk. A gombokat felvarrjuk és elkészültünk a csodás zsákunkkal :))



Amennyiben baba ülésben is szeretnénk használni a zsákot, akkor a háta részénél meg kell csinálnunk a biztonsági öveknek a lyukakat.
A hátát 14 cm magasságig megkötjük. Ide kerül biztonsági öv zárjához szükséges lyuk.  Ehhez a tűn lévő 70 szemnek a középső 12 szemét leláncoljuk és a következő sorban felszedjük ismét a 12 szemet.
Innentől 20 cm kötünk. Ebben a magasságban megkötjük a vállaknál lévő lyukakat. Ezeket nem keresztbe készítjük, mert akkor nagyon megnyúlna a zsákunk. Ezek a lyukak hosszában lesznek. Három részben készitjük el.
Lekötjük lusta részt, majd kötünk 19 szemet és fordulunk. Összesen 4 sort kötünk így. Ezután megkötjük a középső rész 22 szemét  4 soron keresztül, majd a háta utolsó 19 szemét + lusta részt kötjük 4 soron keresztül. A következő sorban ismét egy tűn van a 70 szem  és folytatjuk a kötést, amig elérjük a háta nagyságát. És onnantól a kapucni kötése következik
Így fognak kinézni a lyukak, 




Remélem, nem túl bonyolult a leírás. De, ha bármi érthetetlen, vagy bizonytalanok vagytok valamiben. Kérdezzetek, nagyon szívesen segítek.
Jó munkát a kötéshez.
Remélem nektek is olyan öröm lesz a zsák elkészítése, mint amilyen nekem volt!



35 megjegyzés:

  1. Nagyon szívesen. Remélem érthető. :))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Luca! Miután tovább keresgéltem a neten, megtaláltam kötött babazsák leírását. Nagyon köszönöm!Icu

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy megtaláltad. Remélem érthetően írtam le.

    VálaszTörlés
  4. Már írtam Neked februárban, segítséget kértem a kapucni megkötésében, amit megkaptam, mégegyszer köszönöm. Mindkét lábzsákot megkötöttem, ugyanis már meg is születtek a Kisleányok, igaz korábban mint vártuk, de szükségük lesz a meleg dolgokra. Nagyon hálás vagyok Neked, hogy közzétetted a leírást. Nagyon régen kötöttem már, nekem ez nagy segítség volt. Köszönöm !!!!! Bár más mintát is találnék tőled.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szívesen. Örülök, hogy segíthettem. Gratulálok a kislányokhoz!

    VálaszTörlés
  6. Áprilisra várjuk a dédunokát ezért nagyon megörültem ennek a hasznos zsáknak!Köszönöm,így megtudom lepni az unokámat vele!Üdv,Ildikó

    VálaszTörlés
  7. Nagyon örülök, hogy segíthettem. Ha megakadánál valahol írjál. :))

    VálaszTörlés
  8. Bocsánat a tudatlanságom miatt,de az 5.sorban az szsz mit takar?Sajna nem jövök rá.válaszodat köszönöm,üdv.Ildikó

    VálaszTörlés
  9. Átgondolva,szerintem a minta előtti-utáni szélszemet takarja.De lehet,hogy tévedek?

    VálaszTörlés
  10. Igen, jól gondoltad, az szsz az szélszemet jelent.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Luca!Bocsánat,hogy megint zavarlak,de azt szeretném kérdezni a zsák eleje a patent mintával együtt kb.40cm?Másik kérdésem a kapucni kötése.Hány szemmel,kb mekkora a hossza,mikor fogyasztok?Nincs kisbaba a közelbe,ezért elképzelésem sincs csak rád tudok hagyatkozni.Lassan kész az eleje,szerintem szép!Köszönöm a türelmedet,szép napot kívánok!Üdv.Ildikó

    VálaszTörlés
  12. Kedves Ildikó!
    A zsák eleje a patent minta nélkül 40 cm, mert a patentrészt visszahajtjuk a zsák elejére.
    A kapucninál mindkét oldalon befejezzük mindkét oldalon a lusta kötéssel kötött 9-9 szemet és 28 cm-t körünk a leírt minta szerint. A végén befejezzük a szemeke, félbehajtjuk és összevarjuk.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Luca!Elkészült a remekmű,szerintem nagyon jó lett!Köszönöm a türelmedet,a sok segítséget amit kaptam Tőled!Üdv,Ildikó

    VálaszTörlés
  14. Nagyon örülök neki, hogy elkészültél vele. Nagy öröm amikor az ember megcsinálja amit szeretne. Sok szerencsét a pici babának! Az én lányom is április. :))

    VálaszTörlés
  15. Szia Luca!
    Írtad itt a leírás elején, h szerencséd volt, mert sikerült szinte azonos vastagságú fonalat beszerezned. Milyen fonal volt ez? Jelenleg van itthon Alize Lanagold Plus ( 51% akril, 49% gyapjú, 100 g = 140 m) 3 gombolyag. Elég lehet, v inkább mással kezdjem, amiből több van ( Alize Sekerim Bebe, 100% akril, 100 g = 320 m ) pl. 3 szálasan. Lesz-e ez is olyan vastag , meleg? Február közepén érkező kisfiamnak szeretném elkészíteni. Gyors válaszod előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  16. Ha elfogadsz egy tanácsot, akkor ne vegyél műszálas fonalat Nem tudok neked fonal nevet mondani, mert én Norvégiában élek. Én gyapjúfonallal kötöttem a zsákot és tényleg nem kellett hozzá sok. És gyorsan elkészül. Nézd meg a fonalakat és olyat válasszál amit 4-4,5 feles tűvel kell kötni. Az tuti fimon meleg lesz.

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm gyors válaszod! :)
    Azt hiszem az lesz a megoldás, h csinálok egy kötéspróbát a jelenlegi gyapjús fonalamból. :)
    Sajnos itt helyben nem nagy választék van a rövidáru boltban, így rendelnem kellene valahonnan. Annak az esélye, h időben megérkezzen a rendelt fonal és még meg is kössem a 15 hónapos Kismanóm mellett... hát bevallom nem nagy.. :D Azért nem adom fel! :D Még egyszer köszönöm a segítséged! B.Ú.É.K. :)

    VálaszTörlés
  18. Igen, az jó ötlet. Egyébként sem árt próbakötést csinálni. Elhiszem, hogy nincs sok időd a pici mellett kötni, de remélem elkészülsz vele. Ha valahol megakadsz, írjál. Szívesen segítek. Hamar nagy tesó lesz a pici. Neked is BUÉK! És sok szerencsét s szüléshez! :))

    VálaszTörlés
  19. Köszönöm! Igyekszem. Ha elakadnék írok! :)

    VálaszTörlés
  20. Szia Luca!
    Elkezdtem a hordozót. :)
    Az lenne a kérdésem, h hány cm szélesnek kell lennie? A gombolos résszel nem keskeny a 40 cm? A magasságot megtaláltam. :)

    VálaszTörlés
  21. Nem keskeny. Ha megnézed a gyerek ülésben láthatod, hogy elég széles.

    VálaszTörlés
  22. Nézd meg ezt a képet http://kepkezelo.com/images/o8qzpcd2fgmniv692dd3.jpg Nem kicsi a zsák Annának :))

    VálaszTörlés
  23. Szia Luca! Szélessége cm-ben érdekelne (eleje és hátulja a lusta kötéssel együtt). Nekem szerintem túl kicsi lett😣 Az elejénél a 9cm patent minta után én 10-10szemet (9-9 szem helyett) vettem fel, mert nem jött kí máshogy a minta. Hol ronthattam el? Köszönöm Bea

    VálaszTörlés
  24. Szia Bea!
    Igzad van elszámoltam, szélén lévő szemeket, 10-10 szemet kell felszedni. Aztán a hátáthoz, még ehhez kell 10-10 szemet az hajlik rá a gombokra.
    Csak találgatni tudom, hogy miért lett a tied kisebb. Valószínűleg vékonyabb a fonal és kisebb tűvel kötötted. Vagy nagyon szorosan kötsz. Egyébként 45-50 cm széles a zsák.

    VálaszTörlés
  25. Szia Luca!
    köszönöm a segítséged! Kész a babazsákom, csak valamiért egyenlőre nem tudtam ide betenni, ide képet róla. :( de nem adom fel, próbálkozom... :D

    VálaszTörlés
  26. https://drive.google.com/open?id=1lIAdBpeSpOFJLNhBB0ynzmkq6q4ius7P

    VálaszTörlés
  27. Nagyon szép lett. Örülök neki, hogy elkészült. A kék színből tippelve, kisfiút vársz?
    Ide a hozzászólásokhoz sajnos nem lehet képet tenni. De én már annak is örülök, hogy egyáltalán működik a blog. Képzeld az egész 2017-es bejegyzésem eltünt tavaly decemben.... Még jó, hogy ez megmaradt. Gyors szülést kívánok! :))

    VálaszTörlés
  28. Igen, kisfiú lesz ez a baboca is!
    Így legyen, ahogy irtad, gyorsan bújjon ki! :)
    Sajnálom ,h az egész éves munkád oda lett! Bosszantó az ilyen!

    VálaszTörlés
  29. Így legyen%! :))
    Nem is a sok munka miatt sajnálom, hanem az elveszett receptek és leírások miatt..

    VálaszTörlés
  30. Szia segíts overált szeretnék kötni!

    VálaszTörlés
  31. Elkeszult elso unokamnak a babazsak. Koszonom a leirast.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök neki. Használja jó egészséggel a picurka

      Törlés