2011. március 7., hétfő

Norvégia az én szememmel.........(46)

.
Alig két havi működés után tönkrement a vadi új számitógépem hard diskje. Van amit el tudtam menteni, de sok mindent nem. Most kölcsön gépen írok. amig a szervizben eldöntik, hogy kicserélik-e vagy megjavitják....
Az előző bejegyzésemet avval zártam, hogy végére értem a norvég mitológiának. De a neten nézedlődve, találtam még történeket, amik kimaradtak. Itt van mindjárt az egyik.

Fréy

Frøy és Gerd


Frøy a szerelem és a temékenység istene egy alkalommal felült Odin magasszékébe, ahonnan az egész világot belátta. Ahogy ott nézelődött, egyszercsak a szemébe ötlött Gymes gazdasága, szépen megművelt földekkel és takaros házzal. A mezőn éppen akkor ment keresztül egy gyönyörűséges lány. A házhoz érve, felemelte a kezeit, hogy kinyissa az ajtót, az egész világ ragyogni kezdett tőle. A lány Gerd, az óriás Gyme és Aurboda lánya volt.
Amikor Frøy felállt a székből nehéz lett a szive. a szerelemtől. Ez volt a büntetés, amiért vette a bátorságot és beleült Odin magasszékébe. Hazaérve senkihez nem szólt, nem evett, nem ivott.  Njord, aki a tengerek istene volt, aggódott a fia miatt és magához hívatta Skrine-t, Frøy öreg barátját, hogy tudakolja meg, mi történt.
Skrinének nem sok kedve volt hozzá, de megigérte az istennek, hogy megpróbálja megtudni az okot. Hazaérve, megkérdezte Frøyt, hogy mitől lett néma és miért nem akar az emberekkel beszélgetni.
Frøy elmesélte neki, hogy látott egy csodaszép lányt és annyira szomorú lett utána, hogy nincs kedve élni sem nélküle. Kérte Skrinet, hogy menjen el Gerdhez és kérje meg, hogy jöjjön el hozzá.  Hozza el mindenféleképpen, ha az apja ellenzi is, és jó pénzt fizet neki érte.
Skrine elvállalta két feltétellel a lánykérést, kapja meg Frøy kardját, amivel meg tudja védeni magát az óriásokkal szemben . Ez a csoda kard saját magától vágott. És kapja meg Frøy lovát, amely  tudott lovagolni a levegőben.
Frøy odaadta mindkettőt, igy Skrine elindult Gyme birtokára. De bemenni nem tudott, mert a körbekeritett gazdaságot Gyme vad kutyái védték. Azonban Gerd szolgálója észrevette, hogy idegen érkezett a házhoz. Gerd kiment és megkérdezte, ki ő?  isten vagy varázsló, hogy ilyen hoszzú utat meg tudott teni?
Skrine elmondta, hogy Frøy nevében jött, megkérni őt. Aranyalmát és Draupne gyűrűjét hozta ajándékba. De Gerd azt válaszolta, hogy nincs szüksége ilyen ajándékokra, van az apjának elég, és nem megy sehova. Erre Skrine elkezdte fenyegetni, hogy megöli őt és apját is, ha nem megy vele. És varázslatot tesz rajtuk, hogy az egész családra rontás jöjjön.
Gerd ijedtében megigérte, hogy elmegy Frøyhez, de nem most. Megbeszélték, hogy 9 nap múlva találkozik Frøyjel egy ligetben, ahol "kezeli " majd  Frøy ölelését.
Skrin hazalovagolt.  Frøy már a kapuban várta.
Amikor meghallotta Gerd válaszát, így panaszkodott:
 Egy éjszaka hosszű
 kettő még hosszabb
 de, hogy bírok ki hármat?
 Egy hónap múlva
 már kevébé vágyakozom
 a most vágyott szerelmes éjszakára.....



Aranytábla, valószinűleg Frøy és Gerd házasságkötéséről

.

.

3 megjegyzés:

  1. Örülök ennek az újabb résznek. Tetszett ez a sorozatod, kicsit sajnáltam hogy véget ért. Én meg kicseréltem a gépemet és most olyan fura, hogy gyors. :)))) A fiam elfelejtette feltelepíteni az Oficce-t így most nem tudom megnyitni a könyveimet. Várhatok Vasárnapig. :(

    VálaszTörlés
  2. Na, igen. Azt is meg kell szokni. Nekem, meg most az a fura, hogy nem a saját gépemen irogatok.
    Sok szerencsét kivánok az új gépedhez!
    Látom, most pihenteted az olasz vonalat..... De az új is jó a sóbarlanggal. :))

    VálaszTörlés