2013. március 29., péntek

Húsvét Norvégiában, avagy vendég blogot írtam ...




A barátnőm megkérdezte van e kedvem valamit  írni az Oliverdi blogjában a húsvétról. Így született ez a bejegyzés.
A Húsvét nálunk is az egyik legnagyobb keresztény ünnep.  Sokkal egyszerűbben ünneplik mint otthon.  Megtalálhatók a húsvéti  szimbólumok, a nyuszi, a  pelyhes kiscsirke, a tojás, a bárány, a nyuszi. De nem jön a nyuszi és nem hoz piros tojást. Idén láttam először, hogy ajánlották a tojás festést. Eddig minden évben szenvedtem a tojások festésével.  És nincsen locsolkodás sem.
Miután nálunk már a Nagycsütörtök is ünnep, így hagyománya van annak, hogy a családok elmennek a nyaralójukba, vagy síközpontokba és ott töltik az ünnepeket.  A minél szebb lebarnulás sízés közben is a húsvéti   szokások közé tartozik.
A lakásokban előkerülnek a  tavaszi függönyök és a húsvéti díszek. Feldíszitik a lakásokat, ha nem is annyira mint karácsonykor.
Aztán az is hagyomány, hogy a közszolgálati tv-ben minden évben új, többrészes húsvéti krimit vetítenek.
Sandefjordban idén 21. alkalommal tart  napfelkeltekor  Istentiszteletet az egyik plébános, idójárástól függetlenül. Húsvét vasárnap 5:50-kor jön fel a nap.



Flautangen 2010

És természetesen  vannak hagyományos ételek, mint a húsvéti sonka,  a tojás, a csirke és az elmaradhatatlan bárány, amit nagyon sokféle képpen készitenek el.
Az egyik legnépszerűbb húsvéti étel, a sült  rozmaringos báránycomb.  Nem kell hozzá mesterszakácsnak lenni , hogy nagyon finom, ízletes  báránysültet csináljunk.  Nem kell hozzá más, csak egy húshőmérő. 
 


Hozzávalók:

1 db kb. 2,5 kg báránycomb
2tk só
1 tk bors
4 db rozmaring ág vagy 1,5 tk szárított rozmaring
3 db fokhagyma gerezd (lehet több is)
1 db hagyma
3 db sárgarépa
kb. 1 l víz
Szósz:

kb. 7 dl pecsenyelé
4 ek liszt hideg vizzel csomómentesre keverve
1 dl vörösbor vagy fekete ribizli lé
1 tk szójaszósz
½ tk bors
½ tk só

Jól dörzsöld be a combot a sóval és borssal és tűzdeld meg a vékonyra vágott fokhagymákkal és a rozmaring ágakkal.


Tedd a felkarikázott hagymát és sárgarépát egy vajjal kikent tepsibe és fektesd rá a báránycombot, amibe beleszúrtad a hús hőmérőt. Vigyázz arra, hogy a hőmérő ne találja el a csontot.  Öntsd rá a liter vizet és tedd 125 °C-os sütőbe 2-3 órára.


Amikor a hőmérő eléri a 70 °C-ot, akkor a hús sötét rózsaszín, 76 °C-nál sült át teljesen.
Hagyd  fóliába csomagolva legalább ¼ órát pihenni és utána szeleteld fel.
Közben elkészítheted a szószt hozzá. Forrald fel a pecsenyelét és a vörösbort. Add hozzá lisztet csomómentesre keverve és forrald lassan 10 percig. Ízesitsd a szójaszósszal, a sóval és a borssal.
Tepsiben sült vagy főtt krumplival (esetleg krumplipürével) tálald. 

8 megjegyzés:

  1. Köszi a tájékoztatást. Már hiányoltalak...Áldott ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked is viszont kívánom. Kicsit sok dolgom volt mostanában

      Törlés
  2. ez nagyon jól hangzik, na majd jövőre

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mindig ezt mondom, de nehezen szánom rá magam, mert elég húzós ára van és mi van, ha nem ízlik a családnak? (ami nagyon könnyen elképzelhető)

      Törlés
  3. Jól néz ki a recept, biztosan finom lehet....Én még bárány húst nem ettem, bevallom.....Valamikor régen vidéki vásárokon lehetett birkapörköltet enni, jaj - annak olyan erős illata és íze volt!De tudom, tradicionális húsvéti étel a fiatal bárányhús. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Bori, az árán kívül még egy dolog tart vissza. Tudom, hogy hülyeség, de hát ez van. Anno gyerekkoromban az egyik húsvétot Szlovákiában töltöttük a nagynénéméknél és ők elvittek vendégségbe minket. És ott játszottunk a kis bárányokkal. Na, ettől kezdve valahogy nem vágyom a bárány húsra és hasonló megokolásból nem tudom megenni a nyulat sem.
      A birka egészen más, és nagyon finom pörköltet lehet belőle csinálni, ha jól lefaggyúzza az ember.

      Törlés
  4. Köszönöm a pompás receptet!
    Áldott ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés