2013. március 4., hétfő
Pampuska....
A család pampuskának nevezte, néha krokettként futott(de azt már tudom, hogy tuti nem az) és láttam már krumplifánknak is. Miután a nagymamám következetesen pampuska néven sütötte a vadas szósz mellé, így ezen a néven örököltem.. Annyira hozzátartozott a vadashoz, hogy nálunk soha nem készült zsemlegombóccal. Pedig én azt is szeretem. Évekig nem csináltam vadast, mert a férjemnek olyan rossz emlékei voltak a napközis vadasokról, hogy mindig tiltakozott ellene. Aztán egyszer kitaláltam, hogy neki csak zöldséges lesz a hús, nekünk meg vadas szósszal. Naná, hogy megkóstolta a mienket és azóta nagyon szereti azt a vadast, amit én csinálok. Így aztán nálunk is bevezettem a pampuskát, amit igencsak imád a család. És ez megint egy olyan recept, aminél nincsenek pontos mennyiségek.
Pampuska:
kb. 1 kg lisztes krumpli
20-30 dkg liszt
1/2 dl olivaolaj
1 db tojás
1 ek só
5 dkg élesztő (én szárazat használok)
olaj a sütéshez
Megfőzzük héjában a krumlit, átnyomjuk és megvárjuk, hogy majdnem teljesen kihüljön. Beletesszük az olajat, a sót, a tojást, az élesztőt összekeverem a kb. 20 dkg liszttel és az egészet összegyúrom. Annyi lisztet kell tennünk hozzá, hogy sima, rugalmas tésztát kell kapjunk,
1/2 órát kelesztjük, majd 2 ujjnyi vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk, majd forró olajban megsütjük mindkét oldalát. Én be szoktam kockázni a tetejét, de ez nem fontos.... Papirra szedjük és leitatjuk róla az olajat.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Mi már megbeszéltük egymással, hogy zsemlegombóccal (is) finom a vadas....de eszembe jutott, hogy gyerekkoromban a pampuska tudod mi volt? A sűrű palacsintatésztába mártott akácvirág kisütve és fahéjas cukorral megszórva....
VálaszTörlésSzívesen megkóstolnám, még sosem ettem ilyet
TörlésGyönyörűen néz ki a pampuskád, nálunk zsírbansűlt pogácsa néven fut, anyukám bableves mellé sütötte gyerekkoromban.
VálaszTörlésIgen, csináltam már én is bableveshez és gulyás leveshez is.
TörlésNálunk "fluta" a neve. A falualapítás évfordulóján (decemberben) szokta egy kis csapat készíteni óriás mennyiségben, fahéjas cukorral megszórva, forralt borral kiegészítve. A vadast zsemlegombóccal szoktam főzni, egyszer lehet, hogy kipróbálom ezt a változatot is...
VálaszTörlésTuti nem fogsz csalódni. Csak fahéjat ne tegyél rá (höhö)
Törlés