2013. október 12., szombat

Vaniliapudingos, habos almáspite



Amikor megláttam Trollanyu blogján ezt az almás pitét, rögtön tudtam, hogy meg fogom sütni. Már a képen is fantasztikus finomnak tünt és megsütve pont olyan volt, mint amilyennek elképzeltem.
A recepten annyit változtattam, hogy ahol tudtam cukor helyett stiviát használtam (alma, puding, a tésztánál fele felébe) és a 3 tojásfehérje helyett 5-öt használatam.

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
1 cs. sütőpor
25 dkg margarin
15 dkg kristálycukor
3 tojássárgája
2 nagyobb evőkanál tejföl
egy csipet só
A töltelékhez:
1,5 kg alma hámozva és reszelve (tisztítás utáni súly)
1 dl víz
kevés citromlé
10 dkg cukor
1 kk.fahéj (nálam most 1 rúd vanília)
+
2 cs. vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
2,5 dl víz
3 ek. búzadara
+3 tojásfehérje (plusz ha van még pluszban, lehet több is)
1 kk. citromlé
10 dkg porcukor
A tojássárgáját simára kevertem az édesítővel és a tejföllel. A lisztbe tettem  a sót és a sütőport, majd elmorzsoltam a vajjal. Hozzáöntöttem a tojásos masszát és összegyúrtam, még kellett egy picike lisztet hozzá tennem. Folpackba csomagolva betettem a hűtőbe. Az almát lereszeltem, hozzáöntöttem a vizet az édesítőt és a fahéjat, meg egy kis vaniliát is, és megpároltam. 2 csomag vaníliás pudingport simára kevertem az édesítővel és 2,5 dl vízzel és a 3 ek grizzel és ráöntöttem  a még meleg almára és jól összekevertem. A tésztát kivettem a hűtőből, 2/3 - 1/3 arányban elosztottam és a nagyobb felét a nagy tepsibe nyújtottam úgy hogy körben pereme legyen. Megszórtam 2-3 evőkanál búzadarával, egyenletesen elkentem rajta az almás tölteléket. Ha nagyon leves volna, a tetejére is lehet búzadarát szórni.A  tojásfehérjéket egy mokkáskanálnyi citromlével kemény habbá vertem, fokozatosan adagoltam hozzá a porcukrot(stiviát). Rásimítottam az almatöltelékre, a maradék tésztát vékonyra nyújtottam és derelyevágóval keskeny csíkokokat vágtam. Ezekkel berácsoztam a hab tetejét. Előmelegített sütőben, 180 fokon szép aranysárgára sütöttem.  Langyosan a legfinomabb, de teljesen kihűlve lehet igazán szépen szeletelni. 
a sütőben még

már hűl

még meleg, de már kóstoljuk....


8 megjegyzés:

  1. Imola, ez nagyon jól néz ki!!! Épp ma vettem egy vödör almát....
    de még van a birsemből is, lehet hogy keverni fogom....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem tudom birssel milyen lesz, de igy ez isteni....

      Törlés
  2. Imola úgy örülök, hogy megsütötted:) Nagyon jól néz ki és ezt nálunk is annyira bejött mindenkinek. Én is édesítővel készítettem, meg különben sem tennék bele ennyi cukrot egy sütibe. Szerintem birsalmával keverve is nagyon jó lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor láttam nálad, biztos volt, hogy megsütöm. Nagyon szeretünk minden almásat. Csak Nóri lóg ki sorból.....

      Törlés
  3. Ez nagyon finom lehet köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Én a 7végén tiramisut gyártottam 750 g mascarpone került lejárathoz közeli helyzetbe. Nem hagyhattam megromlani (úgy volt, gogy szeptemberben lesz egy buli, de végül nem jutott rá szabad 7vége) kollégáim két pofára zabálták. Másik ténykedésem: akciósan vásárolt vajastésztába tekert akciós visrli bucik, és lekváros levél (vagy hogy hívják, amikor vajas tésztába lekvárt teszünk, és átló mentén hajtva 3szögletű párnácskákst sütünk.) Képeket el is felejtettem készíteni, pedig guszta lett mind a 3, viszont már jól elfogyott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor te sem unatkoztál. És lekváros táskát sütöttél, mert ez a neve, az átlósan hajtogatott párnácskának :D Hú, ennyi tiramisu...., nem csodálom, hogy izlett a kollegáknak

      Törlés