2014. január 29., szerda

Tiramisu másképpen és megdicsért a doki ....




Még novemberben írtam, hogy magasabb lett Zoli cukra és a doki kiadta, hogy le kell fogynia, napi hat alkalommal  kell ennie és minden szénhidrát tartalmú ételt, gyümölcsöt  visszafogottan fogyasztania. És azt is mondta, a doki, hogy a karácsony nem lehet kifogás...
Na, akkor kezdtem nézegetni a neten az olyan blogokat,  ételeket és édességeket, amik teljesítik ezt a követelményt. Leálltam teljesen a kenyérsütéssel, ha sütöttem is néha, csak teljes kiörlésűeket, főleg rozsosat és zabosat. Cukrot már előtte elég keveset használtam, most megpróbáltam a búzalisztet is száműzni, amiből lehetett. És elkezdtem kisérletezni. Ennek meg is lett az eredménye.
Zoli kedden volt orvosnál és a doki nagyon megdicsérte. Fogyott több, mint. 6 kg-t és a cukra  is lement. A háromhavi átlaga  9,6-ról 7,4-re. Kedvenc férjem igen büszke magára, hogy lement 100 kg alá, pontosan 97,6 kg. Most a 90 a cél. Nagyon rendes volt, mert azt mondta, hogy ennek a eredménynek én vagyok 60 %-ban a részese. Legalább is ő így érzi. Az biztos, hogy az édesszájú férjem nem szenved hiányt. Minden hétvégén van most is desszert és karácsonyra is megsütöttem a kedvenc beiglijét. Igaz már mandula liszttet használva.
Ez a tiramisu is egy kisérlet eredménye lett és mondhatom jól sikerült. Természetesen liszt és cukormentes. Bár a napokban éppen a diétás babapiskóta receptjét olvastam, nem volt időm megsütni. Így aztán kitaláltam, hogy a magam babapiskótáját. Alapnak a "Budapest tekercs" tésztáját vettem, de nem mandulát, hanem diót használtam hozzá. Miután elkészült a "babapiskóta, megérkezett Nóri az új cukorhelyettesítővel, a kókuszcukorral, amit rögtön kipróbáltam a krémhez.

Diós babapiskóta: 

6 db tojás fehérje
10 dkg darált dió
0,7 dl stevia cukor
1 dl étekezési keményítő

A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, a végén belekeverve az édesítőszert, majd az étkezési keményítővel kevert darált diót. Sütőpapírral bélelt tesiben, 170°C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem. Amikor kihűlt kiszaggatam a babapiskóta formákat




Közben elkészitettem a krémet.

Krém: 

4 tojás szétválasztva
3 ek kókuszcukor
1 vanilia kikapart közepe(én vanilia virágot darálok bele)
50 dkg mascarpone
2-3 ek keserű kakaópor

A tojásfehérjékből nagyon kemény habot vertem, aztán a tojássárgákat habosra kevertem a kókuszcukorral és a vaniliával, majd kanalanként hozzá kevertem a mascarponét és a legvégén óvatosan beleforgattam a tojásfehérje habot. A kókuszcukortól picit sötétebb színe lett, mert a barna cukorhoz hasonlit.
Az elkészült babapiskótákat belemártottam kávéban és egy jénai tál aljára raktam egy sort, erre a megfelezett krémet, majd megint a megmártott babapiskótát és erre a krémet. A tetejét megszórtam a kakaó porral és a hűtőbe tettem pár órára.
A diós babapiskótától nagyon finom íze lett.



Eredetileg a kókuszcukrot karamell pudinghoz vettem, mert úgy gondolom, hogy ez karamellizálható. De még nem próbáltam ki. Ha működik akkor jön a dietás karamell puding is, mert az Zoli kedvence.








14 megjegyzés:

  1. Gratulálok, szép teljesítmény:) Nálam is készült tiramisu, de másképp, épp most írom a posztot. Nagyon szeretem a kókuszcukrot, a barna cukor helyett vettem, de azért igyekszem csak néha használni, mert nagyon rá lehet szokni. Karamellizálni is nagyon jól lehet, én már próbáltam, szerintem finomabb, mint a sima.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, de jó, hogy megírtad. Akkor már próbálnom sem kell. A hétvégén akkor meglepetés lesz Zolinak. A blogodról nagyon sok, szuper ötletet vettem. Köszike :)

      Törlés
  2. Gratulálok a jó eredményhez! Nagyon jó ez a babapiskóta ötlet, ki fogom próbálni, hiszen gm is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És nagyon finom. Nem győztem enni a leeső részeket... :)

      Törlés
  3. Laci ma volt terheléses ellenőrzésen és 5,7 volt az eredménye.
    Érdekes módon a sima labornál 6,4. Hogy ez mitől függ, azt nem tudom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tényleg érdekes. Nem nézted meg google barátunknál?

      Törlés
  4. Hurrá és nagy gratula mind a kettőtöknek! No és ez a Tiramisu, csúcs vagy! Nagyon guszta lett és biztosan finom is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Andi. Nagyon sokat számitott, hogy Zoli is beleállt a dologba. Próbáld ki nagyon finom. A dió és mascarpone nagyon jól kiegészíti egymást.

      Törlés
  5. Szuper receptet osztottál meg ,köszönet érte !
    Gratulálok a helyes táplálkozás mindig sikerhez vezet !

    VálaszTörlés
  6. Imola, már megint remekeltél kedvenc férjednek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajánlom kipróbálásra.... Egyébként a diós babapiskóta annyira finom, hogy alig tudtam megállni, hogy ne egyek belőle. Éppen annyi kellett, ahány a rácson van.

      Törlés