2013. június 3., hétfő

Első a sorban....




 Több évvel ezelőtt fedeztem fel az egyik norvég kertes újságban a cikket a kerti orchideákról. Orchidea rajongóként rögtön el kezdtem spekulálni azon, hogy tudnék ilyet szerezni. Véletlenül is szerencsém volt, mert a pasi, aki evvel foglalkozott itt lakott nem messze tőlünk. El is mentünk hozzá. Valami gyönyörűséges volt a kertje és a kert egy keritett részén, az üvegházban rengeteg orchidea palánta volt. Az volt a terve, hogy ilyen orchideákat fog forgalmazni, ha Norvégia belép az EU-ba. Miután harmadik alkalommal is nemmel szavaztak a népszavazáson, ez nem jött be.... Miután munka mellett csinálta ezt az időigényes munkát, azóta sajnos abba is hagyta. De első alkalommal vettem nála két féle kerti orchideát 10-10 db-ot. Küldtem belőle haza a barátaimnak, a sógornőmnek, de nem maradtak  meg. A két év múlva amikor újra venni akartam  orchideát nála, már nem volt neki csak egy palántája, amit el is hoztam. Így most van három orchideám.
Ezeket a palántákat úgy képzeljétek el, hogy  a cserépban van egy cseresznyemag nagyságú lapos mag, amiből pókháló szerűen szétágaznak a gyökerek és egy szál levél van rajt. Egyáltalán nem csoda, hogy nem marad meg mind a kertbe kiültetve. Hála Istennek nincs sok ellensége.
Így most  sorban egymás után nyilnak az orchidáim. Először a  Cypripedium Flavum. Ez volt a táblácskáján nem tudom, hogy ez norvég név-e vagy sem. Ez a legalacsonyabb a három közül, zöldes-sárga árnyalatú a virága. Aránylag lassan szaporodik, sokkal kisebb tő, mint a másik, amelyikkel egy időben ültettem.
Valahol olvastam, ha nagyon nagy lesz a töve, ki kell az egészet ásni és tőosztással szédszedni, mert ha nagyon nagy lesz tönkremegy. Hát nem tudom, sehol nem találtam leírást róla. Ez a veszély nem fenyeget ennél egyenlőre.....








12 megjegyzés:

  1. Igazi orchidea rajongó és gyűjtő vagy!!
    Remélem hálásak is a növényeid, annyit babusgatod őket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hála Istennek ezt nem nagyon kell babusgatni. Télen fenyőággal letakarom ennyi. De a rajongásom igaz.

      Törlés
  2. Gyönyörűek!!!!!!!!!Gratulálok hozzá !Itt nem hallottam hogy lehet-e kapni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évi lehet kapni. Tavaly pl. az Auchan-ban volt. Majd még jön a másik kettő is. Azok egészen másmilyenek.

      Törlés
  3. Nagyon különleges és a levelei is csodaszépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon érdekes, picit szőrős levelei vannak

      Törlés
  4. Gyönyörű! Hú, kigondolná hogy ott fent a messzi északon! Imádnám én is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andi nézz utána, tuti lehet kapni otthon is.

      Törlés
  5. Csodaszép:) Kár, hogy abbahagyta a termesztést ez a pasi, de azon nem csodálkozom, hogy nem akarnak belépni az EU-ba:). A név a latin neve az orchideának, amit írtál:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez a neve. De a pasi csak a Flavum-ot használta. Én is nagyon sajnáltam. Azt is mondta a pasi, hogy Dániában sok helyen kapni.
      Főleg a halászat és a mezőgazdaság miatt nem akartak belépni anno. De, hát most már mindegy.

      Törlés