2014. február 8., szombat

Zabpelyhes vafler, vagy ahogy otthon hívják, gofri



Lassan több receptet posztolok, mint varrást. De most így jön ki a lépés. Egyenlőre próbálgatom azokat a dolgokat, amik nem hagyományos módon készülnek.
Zoli ezen a héten kétszer is úgy jött haza munkából, hogy az egyik munkatársa két éjszaka vitt vaflert, mégpedig úgy, hogy a tejfölt összekeverte az eperlekvárral. Kérdeztem tőle, hogy ettél? Mire ő, nem.  Pedig tudom, hogy szereti.  És igen, általában igy eszik a norvégok, eperlekvárral és tejföllel.
Emlékeztem rá, hogy láttam a neten egy búzaliszt mentes változatot. Meg is találtam és ma elkészítettem.

Hozzávalók:

8 dl zabpehely
8 dl tej
1 ek steviacukor (2 ek cukor)
2 ek étkezési keményítő
2 db tojás
2 ek olvaszott vaj
1 kk sütőpor
csipet só

A zabpelyhet összekeverjük a tejjel és legalább 1/2  órán át állni hagyjuk. Majd összekeverjük az többi hozzávalóval.
Ebből a mennyiségből kb. 10 db jön ki.




Frissen finom ropogós és nagyon finom. Eperrel és tejföllel tálaljuk (bár Tamás fahéjas cukorral ette )








14 megjegyzés:

  1. Tejföl??? Nahát, ezek a norvégok!:) Mi tejszínhabbal esszük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld meg tejföllel. Nagyon finom. Ráadásul a svéd telföl még finomabb.. (legalább is nekem)

      Törlés
  2. Igen Imola, a svéd tejföl valóban finomabb..de azért szerintem, mert sűrűbb és édesebb...jól mondom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az állaguk egyforma, de talán a norvég egy árnyalattal savanyúbb. Vagy mondhatjuk, hogy a svéd "édesebb"

      Törlés
  3. Még én sem hallottam tejföl és lekvár?????????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak azt tudom mondani, hogy nagyon finom. Szoktam csinálni tejföllel töltött tortát is. Isteni. Próbáld ki....

      Törlés
  4. Most az én állam is a földet veri, bár hátra szóltam a férjemnek, hogy mit szól ehhez a variációhoz és azt mondta: "Nem lehet rossz..." Tudod mit Luca, egy próbát megér!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is rossz.... Kiváncsian várom, hogy hogy ízlett :)

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Ancsa, csak ajánlani tudom. Azóta már megint csináltam.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  6. Lassan át raklak a gastro blogok közé :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Höhö. Már nekem is eszembe jutott ez. De még nem a kaják vezetnek a posztokban.... :)

      Törlés
    2. Átraklak. Bocs. Néha túl teng bennem a fogalmazásgátló

      Törlés