2015. május 16., szombat
Epres csoda..... (liszt és cukor mentes)
Ma alkottam ezt a csodás tortát, két recept variálásával. Az ötletet a "Málnás varázs" adta, bár rötön tudtam, hogy valamilyen piskótára akarom rátenni a krémet. A torta alapot meg a "Mákos-epres torta" adta. De nem mákkal készült a piskóta, hanem rizs-, és gesztenyeliszttel.
Hozzávalók:
Tészta:
4 tojás
4 ek eritrin
3 ek rizsliszt
3 ek gesztenyeliszt
1 tk szódabikarbóna
Krém:
200 gr mascarpone
4 tojás sárgája
4+1 dl tej
1/2 vaniliarúd kikapart bele
3 ek stivia cukor
2 ek kukorica keményítő
3 dl tejszín
300 gr eper
Először megfőztem a vaniliakrémet . A 4 dl tejet a vaniliarúd kikapart belével felforraltam. A tojássárgákat a stiviával és a kukorica keményítővel és 1 dl tejjel kikevertem, majd a forrásban lévő tejhez adtam, és sűrű krémet főztem. Amig a krém hűlt megsütöttem a tortalapot.
A tortalaphoz az egész tojásokat az eritrinnel a robogép habverőjével kb. 10 percig kevertem A háromszszorosára nőtt habhoz óvatosan hozzáadtam a szódabikarbónával kevert rizs- és gesztenyelisztet. Majd 22 cm átmérőjú kapcsos tortafomát kibéleltem sütőpapírral és beleöntöttem a masszát. A 180 C°-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem. Rácsra tettem hűlni.
A krémhez kemény habbá vertem a tejszínt. A vaniliakrémet a mascarponéval simára kevertem, majd hozzáadtam a tejszínhab felét és az apró darabokra vágott epret.
A sütőforma aljára tortapapírt tettem, majd rátettem a tortalapot és vissza tettem a kapcsos formát. A tortalapra rásimitottam az epres-mascarponés vaniliakrémet. A tetejére rákentem a tejszínhabot. Kicsit villával meghúzkodtam és maradék eper-málna-áfonya szemekkel díszítettem
Mit mondjak. valami mennyei finom. Mindenkinek ajánlom ezt a cukor és lisztmentes csodát.
A díszítése is alkalomhoz illő, hiszen nemzeti ünnep lesz holnap nálunk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Csuda jól néz ki! Boldog május 17-ét! A szomszédunk norvég, ő is ment haza ünnepelni!:)
VálaszTörlésKöszi.Igen, a norvégoknak ennél fontosabb ünnepük talán nincs is, kis túlzással.
TörlésImola, nyitom az ablakot, küldhetsz egy szeletet! Persze, ha maradt még.... :)
VálaszTörlés