2015. május 16., szombat

Epres csoda..... (liszt és cukor mentes)




Ma alkottam ezt a csodás tortát, két recept variálásával. Az ötletet  a "Málnás varázs"  adta, bár rötön tudtam, hogy valamilyen piskótára akarom rátenni a krémet.  A torta alapot meg a  "Mákos-epres torta" adta. De nem mákkal készült a piskóta, hanem rizs-, és gesztenyeliszttel.

Hozzávalók: 

Tészta:

4 tojás
4 ek eritrin
3 ek rizsliszt
3 ek gesztenyeliszt
1 tk szódabikarbóna

Krém:

200 gr mascarpone
4 tojás sárgája
4+1 dl tej
1/2  vaniliarúd kikapart bele
3 ek stivia cukor
2 ek kukorica keményítő
3 dl tejszín
300 gr eper

Először megfőztem a vaniliakrémet . A 4 dl tejet a vaniliarúd kikapart belével felforraltam. A tojássárgákat  a stiviával és a kukorica keményítővel és 1  dl tejjel kikevertem, majd a forrásban lévő tejhez adtam, és sűrű krémet főztem. Amig a krém hűlt megsütöttem a tortalapot.
 
A tortalaphoz az egész tojásokat az eritrinnel a robogép habverőjével kb. 10 percig kevertem    A háromszszorosára nőtt habhoz óvatosan hozzáadtam a szódabikarbónával kevert rizs- és gesztenyelisztet. Majd 22 cm átmérőjú kapcsos tortafomát kibéleltem sütőpapírral és beleöntöttem a masszát. A 180 C°-ra előmelegített sütőben  20 perc alatt megsütöttem. Rácsra tettem hűlni.

A krémhez kemény habbá vertem a tejszínt. A vaniliakrémet a mascarponéval simára kevertem, majd hozzáadtam a tejszínhab felét és az apró darabokra vágott epret.
A sütőforma aljára tortapapírt tettem, majd rátettem a tortalapot és vissza tettem a kapcsos formát. A tortalapra rásimitottam az epres-mascarponés vaniliakrémet. A tetejére rákentem a tejszínhabot. Kicsit villával meghúzkodtam és maradék eper-málna-áfonya szemekkel díszítettem



Mit mondjak. valami mennyei finom. Mindenkinek ajánlom ezt a cukor és lisztmentes csodát.
A díszítése is alkalomhoz illő, hiszen nemzeti ünnep lesz holnap nálunk.






3 megjegyzés:

  1. Csuda jól néz ki! Boldog május 17-ét! A szomszédunk norvég, ő is ment haza ünnepelni!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.Igen, a norvégoknak ennél fontosabb ünnepük talán nincs is, kis túlzással.

      Törlés
  2. Imola, nyitom az ablakot, küldhetsz egy szeletet! Persze, ha maradt még.... :)

    VálaszTörlés