2010. november 9., kedd

Norvégia az én szememmel..........(10)



 Ma mentünk krumplit venni. Na ez nem egészen úgy zajlik, hogy elmegyek a boltba és ott veszek. Közvetlenül a termelőtől vesszük  Azt már írtam, hogy ez a rész Norvégia legjobb mezőgazdasági területe, sokan gazdálkodnak és sokan árulnak. Itt nincs piac, ahova kijárhatnak a gazdák árulni. Szerződés kötnek a boltokkal, oda beszállitanak és a másik lehetőség, hogy  otthon árulnak.
Szóval mi is kijárunk egy gazdaságba. Az egyik fészerben van a "bolt". A polcokon a krumpli, hagyma alma, karfiol, brokkoli, sárgarépa, karalábé és hűtőben a tojás, a méz, időnként savanyúság és valami speciális ecet. Karácsony előtt fenyőágak és fenyők Minden be van árazva. A gazda csak nagyon ritkán van ott. Becsület kasszás a dolog. Egy posta láda van a falon, abba kell bedobni a boritékba tett összeget. A borítékra felírja az ember mit vásárolt és  az mennyibe került. Ennyi.
Amikor a bátyámék itt vannak, mindig el kell menni velük ide és minden alkalommal ámuldoznak, hogy így is lehet valamit árulni.
Azért kezdtünk idejárni, mert a boltokban régebben nem árulták azt a fajta krumplit amit mi szeretünk. Ahhoz is Norvégiába kellett jönnöm lakni, hogy megtudjam milyen sok féle krumpli van. Ami nekem otthon megmaradt, az Ella, a Rózsa és a Kifli krumpli volt. Itt meg van vagy 15 féle ismert krumpli és még számos sosem hallott fajta.
Miután itt főleg a főtt krumpli a leggyakrabban készitett köret és nagyon gyakran egybe főzik, olyan fajta kell, ami nem esik szét könnyen főzés közben, ilyen krumpli a Beata.
Beata
 Ezt a fajta krumplit minden boltban lehet kapni
De mi inkább sütve szeretjük a krumplit, és azt amelyik jó lisztes. A mi kendvenc krumplinka Pimpernell. Na, ezért járunk ki a termelőhöz. Általában 10 kg zacskókban vesszük és jóval olcsőbb mint a boltokban.
 Ezen kívül még egy termelőhöz járunk krumplit venni, de ő csak Kifli kruplit árul. Nála más fajtát nem lehet kapni, viszont a kifliből három féle nagyságot.

Pimpernell


Mandel (Kiflikrumpli)








.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése