2010. november 18., csütörtök

Norvégia az én szememmel..........(12)




Kék kagyló

Eleinte, amikor délelőttönként lementünk  a városba, minding csodálkoztam, hogy milyen sok kismama ül a kávéházakban a pici gyerekeikkel. Kávézgattak, beszélgettek. Nekem fura volt, mert az én  elképzeléseim szerint, az ember délelőtt ebédet csinál. Legalább is magyar szokás szerint. Itt a városban, délfelé luch-ölnek és olyan 5-6 óra felé ebédelnek az emberek.(Azért írom, hogy itt a városban, mert volt egy ismerősöm Bergen környékéről és ő azt mesélte, hogy náluk is délfelé volt az ebéd.) Ezért érnek rá a háziasszonyok délelőttönként. Ráadásul az ebéd sem úgy értendő, mint nálunk, hogy leves és második. Általában csak egy félét készitenek. A több fogásos étkezés ünnepeken és talán hétvégeken szokás. De ebben sem vagyok teljesen biztos, már abban, hogy a hét végeken több fogás van.  Azonban több fogás esetén sem biztos, hogy a leves az előétel. Nagyon gyakran egy tartalmas leves az ebéd.
Amíg a gyerekek az alapiskolába jártak, nálunk délben volt az ebéd. Ma már nem ragaszkodom ehhez. Mint ahogy, lassan leszokom a leves és második készitéséről is. Levest aránylag ritkán főzök, mert a gyerekeim nem nagyon eszik. Ebben elég norvégok....
A levesek nálunk kizárólag magyar módra készülnek. Ebban nem álltam rá a nemzetközi konyhára, de még a norvégra sem. Pedig finomak a levesek.  Sok zöldséget és persze halat, meg marhát jobban mondva ökröt használnak a főzéskor.Bármikor lehet kapni marha farkot és velős csontot a boltokban, igaz fagyasztva.  Szoktak kék kagylóból is levest csinálni. Az nagyon érdekes, amikor a szezonja van, mindig megjelenik az újságokban, hogy mikor lehet a kék kagylót enni és mikor nem, mert mérgező. Amikor a főzőműsorokban látom, hogy kagylót főznek, nekem mindig az jut eszembe róla, hogy olyan, mintha köveket kevergetnének. Addig még  nem jutottam el, hogy egyek belőle..
A hallevesek szintén finomak, általában tejszinnel készülnek és  haldarabok, vagy valami tengeri herkentyűk vannak benne. Zoli északról leköltözött kollégái szerint, igazi halat csak fent északon lehet kapni.. Nekem az itt kapható halak is ízlenek.
Kezdjük a leves recepteket egy hallevessel.

Tejszínes halleves

Hozzávalók:
20 dkg lazac, 20 dkg tőkehal, vagy harcsa , 1 ek margarin, 2 db sárgarépa, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 1/2 póréhagyma, 1/2 édeskömény, 1 ek liszt, 2 ek paradicsompüré, 2 dl ételtejszín,  1,5 dl fehérbor, 6,5 dl víz, vagy hallé, 1 tk só, 1/2 tk pors, 2 ek turbolya (nem ismerem ezt a fűszert, pedig tudom, hogy otthon is van)
A zöldségeket meg kell tisztítani és gyufaszál vastagságúra feltszeletelni. A halakat 2x2 cm kockákra felvágni.
A megolvasztott margarinon párold 2-3 percig a zöldségeket, majd szórd rá a lisztet. Tedd bele a paradicsompürét és öntsd fel a vizzel.és a tejszínnel. Forrjon csendesen 15 percig. Akkor add hozzá a halakat és turbolyát, forrald  fel és hagyd állni, pár percig. Sózd  és borsozd meg. Friss kenyérrel, vagy zsemlével tálald.



Norvég húsleves

Hozzávalók:

1 kg bárányhús(csülök), 1 hagyma, 2 sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 poréhagyma, 4 db krumpli, kakukkfű, só, bors, 1 l viz
Tedd fel főzni a húst , tedd bele a sót és a kakukkfüvet és főzd 30 percig. Kockázd fel a zöldségeket,  és főzd készre a levest. A végén ízesitsd meg sóval és borssal. Magos kenyérrel tálald.



Karfiol-brokkoli krémleves

Hozzávalók:
80 dkg karfiol és brokkoli fele-fele arányban, 2 db hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek vaj, 1 l viz, 2 db zöldség kocka leves, 2 dl tejszín, 1/2 tk bors
Olvaszd fel a vajat, add hozzá a hagymát és a fokhagymát, párold üvegesre. Tedd bele a karfiolt és a brokkolit, öntsd fel a zöldségleves lével és főzd 10 percig. Amikor kész turmixold le,  öntsd bele a tejszin, ízesitsd meg a borssal.








.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése